SAMOSTALNA IZLOŽBA JASNE OPAVSKI U GALERIJI 73: Intimni dijalog prošlosti i sadašnjosti

M.A.K.

13. 07. 2021. u 15:17

NA otvaranju samostalne izložbe slika Mater-Pater, 15.jula u 19 časova u Galeriji 73, na Banovom brdu, umetnica Jasna Opavski izvešće sa svojim kolegama performans pod maskama inspirisan verovanjima starog Balkana.

САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА ЈАСНЕ ОПАВСКИ У ГАЛЕРИЈИ 73: Интимни дијалог прошлости и садашњости

Galerija 73

Postavku, koja će biti otvorena do 27. jula, čini više od trideset ulja na platnu, čija tema je polaritet između muškog i ženskog, racionalnog i iracionalnog, svesnog i nesvesnog. Kao motivi na njima su prisutni minotauri i anđeli, sfinge i heruvimi, ali i druga poznata bića iz paganskih i hrišćanskih verovanja Balkanskog poluostrva. Deo izložbe je i monumentalna slika, šroka tri metra "Zora nad Srbijom" (u vlasništvu zbirke Mihajlović - Feniks). Na slici koja se premijerno izlaže u Beogradsku prikazana su biblijskr vizijr heruvima, sa simbolima četvorice jevanđelista: orlom, lavom, čovekom i bikom.

Postavku prati i predstavljanje knjige sa reprodukcijama svih radova i pratećim esejima.

- I ova postavka uvek autentične Jasne Opavski, može da se posmatra dvojako - kao intimni dijalog prošlosti i sadašnjosti, nasleđenog i doživljenog... ali i kao Gordijev čvor koji je presečen radošću i životnom energijom. Tako njeno eklektično slikarstvo isijava, stvarajući interaktivne veze sa svakim posmatračem - piše u propratnom tekstu Maja Živanović .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili