OVACIJE VELIKOM MAJSTORU: Magija muzike u Zubina Mehtu, papričice i beli luk umesto cveća! (FOTO)

M. KRALj

11. 07. 2021. u 00:32

DA će i novi susret Zubina Mehte, Beogradske filharmonije i domaće publike biti događaj za nezaborav, osetilo se i pre nego što je slavni svetski dirigent podigao palicu.

ОВАЦИЈЕ ВЕЛИКОМ МАЈСТОРУ: Магија музике у Зубина Мехту, папричице и бели лук уместо цвећа! (ФОТО)

Foto: I. Marinković

Prepuna sala Kolarca pozdravila ga je na nogama, dugačkim, srčanim aplauzom. A onda su iz "tišine koja se čuje", započeli prvi taktovi Betovenove Šeste simfonije, a uz "Pastoralnu", veliki maestro je za deseti nastup u našem glavnom gradu odabrao i Prvu simfoniju Johanesa Bramsa.

Ni obavezne maske pod kojima se teško disalo, ni sparna julska noć, nisu mogli da poremete magiju ove muzičke svetkovine. Radost sviranja pod upravom čarobnjaka kakav je Mehta, sa muzičara se zavodljivo prelila na gledalište. Odmah je bilo jasno na šta je dirigent, koji sa našim orkestrom sarađuje od 1958. godine, mislio kada je posle jučerašnje generalne probe izjavio da je Beogradska filharmonija postala jedan od velikih evropskih orkestara, koji treba da bude priznat svuda u Evropi i svetu:

- Šef dirigent Beogradske filharmonije Gabrijel Felc je uradio izvanredan posao u poslednjih nekoliko godina - kazao je Mehta, koga je direktor BF, pre nekoliko dana nazvao najvećim prijateljem koga je ova naša kulturna institucija ikada imala. - Ne mogu da se prepoznaju u odnosu na pre. Ja kao dirigent sam veoma srećan svaki put kad se vratim. Svi treba da podrže veličanstvenu Beogradsku filharmoniju.

U Kolarčevoj zadužbini sve je bilo - gala. Gosta prvoga reda iz publike su pozdravile i zvanice među kojima je bila premijerka Ana Brnabić, ministarka kulture i informisanja i potpredsednica Vlade Maja Gojković, ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, ali i mnoge druge njegove kolege, članovi diplomatskog kora, slavni producent Den Tana, istoričar Milan St. Protić, političar Čedomir Jovanović...

Ali, pre svega verna publika Beogradske filharmonije, koja redovno prati naš orkestar i koja je željno iščekivala ovaj susret s Mehtom, koji je nekoliko puta odlagan (prvobtino je planirano da se obeleži 60 godina od prvog nastupa sa BF).

BELI LUK I PAPRIČICE

POZNATO je da je slavni dirigent ljubitelj naših domaćih specijaliteta, pa mu je tako umesto velikog buketa cveća direktor BF Ivan Tasovac poklonio korpu okićenu papričicama, belim lukom i suncokretima, sa ovdašnjim delicijama. A onda se sa balkona Kolarca začula pesma: For He`s a Jolly Good Fellow,koju je prihvatio i ostatak sale.

Zato se nisu štedeli kada se trebalo odužiti za čarobno muzičko putovanje koje im je priredio sa našim orkestrom. Stajaće ovacije trajale su gotovo više od petnaest minuta. Beograd je pokazao da pune duše uzvraća emocije svom vernom prijatelju.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!