"BAL NA VODI" U NOVOM RUHU: Večeras na Adi Ciganliji premijera restaurisane verzije kultnog filma

A. POPADIĆ

28. 06. 2021. u 09:32

PRIČA o jednoj devojci i četiri mladića, nerazdvojnim školskim drugovima, koji zajedno veslaju, imaju orkestar, u filmu "Bal na vodi" Jovana Aćina, osvojila je 1985. godine srca publike, a ta ljubav "drži ih" i danas, 36 godina kasnije.

БАЛ НА ВОДИ У НОВОМ РУХУ: Вечерас на Ади Циганлији премијера рестаурисане верзије култног филма

Scena iz filma

Jugoslovenska kinoteka i A1 predstaviće večeras (u 21.00, ispred restorana "Smokvica" na Adi Ciganliji) digitalno restaurisanu verziju ovog kultnog filma. Uoči projekcije publici će se, kako je najavljeno, pokloniti glumačka ekipa, predvođena "fatalnom Ester" Galom Videnović, Srđanom Todorovićem, Draganom Bjelogrlićem, Goranom Radakovićem...

- Jugoslovenski "Bal na vodi" zapravo je melokomedija, nostalgična meditacija o vremenu i ljudima u toj nezaustavljivoj, nevidljivo stvarnoj struji, o zabludama koje prolaze i vrednostima koje traju - zapisaće 1986. čuveni kritičar Ranko Munitić.

Film je smešten u pedesete godine, kada je Jugoslavija birala između Istoka i Zapada. Četvorica momaka, glavni junaci, pripadnici su "poražene buržoazije" i svi su zaljubljeni u lepu Ester. Na sve pokušaje njihovog udvaranja, ona odgovara čuvenom replikom: "Mi smo četverac". Njeno srce pak ukrašće momak iz provincije, pripadnik pobedničke strane, "drugova", Rile (Milan Štrljić). Početak "Bala na vodi" je, simbolično, kraj priče, kada se četverac i njihov ljuti protivnik gotovo četiri decenije kasnije vraćaju u Jugoslaviju, na Esterinu sahranu.

Uprkos tome što su mnogi u to vreme film doživeli kao prvu ozbiljniju kritiku komunizma, koji je "druga Rileta" I njegovo okruženje prikazao kao bahate, nevaspitane i loše momke, Munitić je tvrdio suprotno:

- "Bal na vodi" je priča o epizodistima vesti, a ne o njenim zvezdama... i zato ne može biti nikakva tendenciozna karikatura jugosocijalizma. Jer, svi junaci se, povedeni starim, neizbrisivim osećajima, opet sastaju tamo gde su nekada bili, ovde, u domovini.

KULTURNO DOBRO

JUGOSLOVENSKA kinoteka je, na osnovu Zakona o kulturnim dobrima, 2016. godine proglasila sto srpskih filmova za kulturno dobro od velikog značaja. Na toj reprezentativnoj listi najznačajnijih dela naše kinematografije našao se i "Bal na vodi" Jovana Aćina, uz filmove poput "Balkan ekspresa", "Ko to tamo peva", "Lepa sela lepo gore", "Otac na službenom putu", "Petrijin venac".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije