PRIČE IZ RAVNOG SELA: Šest debitantskih dela na festivalu Lazara Ristovskog

Z. Rajić

20. 06. 2021. u 08:34

ŠEST debitantskih ostvarenja biće prikazano od 1. do 4. jula u glavnom programu četvrtog "Ravno Selo film festivala" (RFSS), čiji je osnivač glumac, reditelj i producent Lazar Ristovski, rodom iz ovog sela kod Vrbasa.

ПРИЧЕ ИЗ РАВНОГ СЕЛА: Шест дебитантских дела на фестивалу Лазара Ристовског

Foto Zilion

Prve večeri biće prikazan ruski film "Superdip" Arsenija Sjuhina, zatim je 2. jula na programu "Lihvar" Nemanje Ćeranića i češki "Smotaj i pali" Adama Hobzika, a dan kasnije pred publikom će biti tursko-srpski "Potencijalni kandidat" Erkana Kasala i mađarski "Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme" Lili Horvat. Poslednje večeri na programu je domaći "Jedini izlaz" Darka Nikolića.

Uz uobičajeni studentski program, ove godine je uvedena selekcija "Kratkih 100 minuta", u kojoj će biti prikazani zapaženi dokumentarni filmovi.

Foto Privatna arhiva

Lazar Ristovski

- U okviru filmskih radionica, koje će početi pre otvaranja festivala, talentovani srednjoškolci iz cele Srbije, zajedno sa decom iz Ravnog Sela i okoline, pod rukovodstvom glumice Lore Đurović, snimiće tri kratka filma na temu "Selom kruže filmske priče", što je i slogan RSFF - rekla je Maja Maraš, članica Organizacionog odbora. - Filmovi će biti prikazani poslednjeg dana festivala, a ekipa najboljeg ostvarenja dobiće nagradu.

Festival će biti otvoren koncertom filmske muzike, na kojem će izvođače pratiti Novosadski filharmoničari. Kod čuvene ravnoselske vetrenjače biće održana likovna kolonija, a nastale slike i crteži biće poklonjeni meštanima koji u svojim kućama, bez ikakve nadoknade, obezbeđuju smeštaj organizatorima i gostima festivala. Predviđeno je da se u sklopu festivala održi i promocija knjige Lazara Kovačića "Poslednji let u detinjstvo", sa podnaslovom "NJujork - Sidnej - Ravno Selo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)