IZLOŽBA NENADA DŽONIJA RAKOVIĆA U "HAOSU": "Kserografije" - priručnik simbola i tema

M.A.K.

14. 06. 2021. u 18:49

STVARALAC sa više talenata, koji je studirao glumu, objavljivao pesme i tekstove u književnim časopisima, a potom i pet romana, urednik na radiju, akter u tri filma i jednoj pozorišnoj predstavi, izvođač performansa, vizuelni umetnik iza koga su samostalne i kolektivne izložbe, rečju Nenad DŽonu Racković, predstavlja se u Galeriji "Haos".

ИЗЛОЖБА НЕНАДА ЏОНИЈА РАКОВИЋА У ХАОСУ: Ксерографије - приручник симбола и тема

Galerija Haos

Pred publikom će se tako naći "Kserografije iz 1984 - 1988" , materijal je pronađen posle smrti njegove majke, koji predstavljaju umetnikove nulte radove, svojevrsni priručnik simbola i tema kojima se suštinski i detaljnije bavio u kasnijem izrazu.

- Pripada generaciji koja je, iako rođena u socijalističkoj Jugoslaviji, odrasla na popularnoj kulturi, mešavini stripova, muzike i američkih filmova - piše o Rackoviću Saša Janjić, u tekstu koji prati izložbu. - Posećuje Studentski kulturni centar ali i mnoga druga mesta na kojima se prikazivala nova umetnost koja nastaje kao vrsta subkulturne forme. Kontra zvaničnoj oficijelnoj kulturi, ova nova umetnička praksa nastaje u jednom specifičnom trenutku, kao odgovor na društvene procese koji će konsekventno, nekoliko godina kasnije dovesti do rata i raspada zemlje.

Dok istoričar umetnosti Miroslav Karić u svom predgovoru, o dobu kada su nastajali izloženu radovi, kaže:

- To je takođe vreme Rackovićevih otkrivanja i neutaživih upijanja svega što je sadržalo predznak radikalnog, eksperimentalnog, alternativnog, opskurnog, zabranjenog, bilo da je reč o savremenim i istorijskim avangardnim umetničkim praksama, filmskim poetikama, muzičkim žanrovima, literarnim formama ili o drevnim, mističnim znanjima i učenjima. Nastajao je tako jedan poseban autorski senzibilitet koji je najdirektnije uvezivao različite i antagonizujuće diskurse, kulturološke i ideološke obrasce, socijalne dinamike i karaktere, (pro)življene kroz društvenu svakodnevicu i komunikaciju čineći da sve to zajedno za njega postane polje konkretnog proizvodnog umetničkog materijala.

Izložba će trajati do kraja ovog meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)