STALI NA PUT NEMARU: Predstavljena dela iz kolekcije "Jugoeksporta" kupljena na aukciji

M. A. K.

12. 06. 2021. u 09:12

NA prezentaciji 36 slika, od ukupno 148 umetničkih dela koja je Muzej grada Beograda kupio za 33 miliona dinara na nedavnoj aukciji kolekcije iz stečaja "Jugoeksporta", u petak u Sali pod svodovima konaka kneginje Ljubice, mogli su jasno da se vide tragovi višegodišnjeg nemara, što je sigurno argument više o neophodnosti sprečavanja da se ova zbirka rasparča i spase kao celina za buduća pokolenja.

СТАЛИ НА ПУТ НЕМАРУ: Представљена дела из колекције Југоекспорта купљена на аукцији

Karl, Vesić, Medakovićeva i Radulovićeva / Foto M. Anđela

Dela Petra Lubarde, Nedeljka Gvozdenovića, Mila Milunovića, Milana Konjovića, Aleksandra Deroka, Peđe Milosavljevića, Stojana Aralice, Bože Prodanovića, Lazara Vozarevića, Miće Popovića, Zore Petrović, Katarine Zarić i drugih uglednih stvaralaca, bila su izložena vlagi, oscilacijama u temperaturi, a neka su čak i fizički oštećena, pa će biti potrebno vreme da im se vrati stari sjaj, objasnila je Jelena Medaković, direktor Muzeja grada.

- Slike su čuvane na nedopustiv način - tvrdi Medakovićeva. - Trudićemo da se takve okolnosti u kojima se čuvaju remek-dela nikada ne ponove. Ne postoji izgovor za stanje u kojima su pronađena. Čak je jedan Vozarevićev crtež pocepan. Oštećena je i slika Peđe Milosavljevića.

Prema njenim rečima, neka od dela koja je svojevremeno kupio "Jugoeksport" nisu ni stigla do aukcije, a pretpostavlja se da ih je najmanje 14 "isparilo". Kako je početna cena zbirke na aukciji bila 10,4 miliona dinara, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je u petak obišao izložbu, konstatovao je da je cilj cele akcije, koja je sprečena intervencijom države, "bio da se za smešne pare kupe vredne slike kako bi se posle preprodavale".

Otkrio je i da je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika dobila spisak svih slika koje se nalaze u stečajnom postupku.

- Taj spisak artefakata će biti prosleđen muzejima čiji će profesionalci imati priliku da procene šta je od toga nacionalno blago - istakao je Vesić. - Inače, predložili smo da se u zakon stavi član koji reguliše to da država može da potražuje kulturna dobra koja su se našla u stečajnoj masi preduzeća.

Jedan deo slika koje će u Konaku moći da se besplatno pogledaju od 15. do 20. juna, ući će u stalnu postavku Muzeja grada Beograda, kada bude otvorena zgrada u Resavskoj ulici, čije renoviranje počinje ove godine, odnosno sve što je otkupljeno biće priključeno legatu "Jugoeksporta" od 47 izuzetno vrednih likovnih dela, koja se od 1973. čuvaju u ovoj kulturnoj instituciji.

OTKUP SLIKA, DOGODINE - SKULPTURA

GRADSKE vlasti, posle duže pauze, odvojile su ove godine 100.000 evra za kupovinu umetničkih slika, a sledeće godine, budžet će biti namenjen kupovini skulptura.

- Želimo da na taj način oživimo praksu u kojoj država, za manji novac, na početku karijere nekih umetnika, kupuje dela koja će vremenom dobiti status nacionalnog blaga - rekao je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)