LIRIKA KOJU NIJE ZAPRLJALA POLITIKA: Predstavljena zbirka poezije Igora Mirovića u Subotici

J. Lemajić

08. 06. 2021. u 14:58

PREDSEDNIKA Pokrajinske vlade Igora Mirovića Subotičani su mnogo puta slušali kao političara sa decenijskim iskustvom, a sinoć, u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ obratio im se kao pesnik, autor zbirke poezije „Povratak u logos“.

ЛИРИКА КОЈУ НИЈЕ ЗАПРЉАЛА ПОЛИТИКА: Представљена збирка поезије Игора Мировића у Суботици

Foto: J. Lemajić

Reč je o trećoj knjizi poezije u kojoj je autor sabrao svoja razmišljanja o aktuelnim zbivanjima u svetu i izazovima sa kojima se susreće običan čovek.

Foto N. Karlić

- Neke pesme su i proročke, u novembru 2019. godine napisao sam pesmu o virusima iz dubokih pećina koji nas vrebaju, a iskoristili smo ovaj trenutak kada su se ti virusi malo primirili da predstavimo moju knjigu, a njome, zapravo, drugu stranu mog života koja me je još kao srednjoškolca ophrvala – rekao je Mirović, podsećajući da je još osamdesetih godina učestvovao na pesničkim susretima. – Potom sam 1994. i 2004. objavio prvu i drugu knjigu svojih pesama, a sada je aktuelna treća knjiga „Povratak u Logos“, kao večita čovekova borba sa unutrašnjim nemirima, sa preispitivanjem sopstvenog života, sopstvene i uloge njegovog okruženja. Deo pesama ima i nacionalnu notu, pevam i o Svetozaru Miletiću, o Jaši Tomiću, o najznačajnijim ličnostima iz istorije Srba u Vojvodini. Na tragu poslednjeg ciklusa u mojoj knjizi nastaće i nova knjiga koja će, nadam se, svetlost dana ugledati do kraja ove godine pod radnim naslovom „Razgovori u svetioniku“. Taj poslednji ciklus „Svetionici“ zapravo treba da nam osvetli put u neko buduće vreme.

O poeziji u kojoj se već na prvo slušanje oseti istančan i pažljivo biran spoj naše baštine i modernog izraza govorili su Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, Selimir Radulović i Budimir Dubak.

Dr Dragan Stanić

Kako je istakao Dragan Stanić, u pesničkim krugovima poznat kao Ivan Negrišorac, poezija Igora Mirovića zanimljiva je sa stanovšta sociološkog proučavanja književnosti.

- Ovo je specifičan slučaj da je neko ko je toliko godina u politici čuva svoj pesnički duh i neguje ga tako da on sve više raste. To je zanimljivo jer svi znamo da je politički prostor strašno zaprljan a Igor Mirović je jedan od atipičnih učesnika našeg političkog života koji je u takvom ambijentu sačuvao ono bez čega poezija ne može a to je nežna, osetljiva dečja duša – naglasio je Stanić.

Uoči predstavljanja knjige, na istom mesto otvorena je izložba „Tako su govorili naši preci“, koju je pripremio Srpski nacionalni savjet Crne Gore.

Postavku čine fragmenti iz istorije srpskog naroda, kroz reči naših velikih predaka, koji su tu istoriju stvarali. Tako možemo da pročitamo, ali i da se zamislimo nad rečima i mislima Svetog Jovana Vladimira, Stefana Nemanje i sinova mu Svetog Save i Stefana Prvovenčanog, Jelene Balšić, Ivana Crnojevića, vladike Njegoša, kao i Svetozara Miletića, Marka Miljanova, Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog…

Foto: Novosti

- Izložba je naš odnos prema problemima koje kao srpski narod imamo u Crnoj Gori. Pokušavamo da pokažemo da je prisutna milenijumska postojanost srpskog naroda na prostorima Crne Gore. To nedvosmisleno kazuju citati na ovim panoima i to nijedan drugi narod niti nacionalna zajednica u Crnoj Gori ne može da ponudi. Reč je o citatima od Svetog Jovana Vladimira, pa do Petra Lubarde i blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija – isakao je Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog savjeta. - Zahvaljujem se Vladi Republike Srbije i Pokrajinskoj vladi na pomoći koju su nam pružili jer smo mi već pet godina potpuno izopšteni iz državnih institucija Crne Gore zato što smo se okrenuli prema svom narodu. Srpski nacionalni savjet Crne Gore tokom protekle dve decenije putem izdavačke delatnosti ulagao je ogromne napore da srpski narod u Crnoj Gori očuva sopstveni identitet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju