FILMSKI BISERI U KINOTECI: Nitratni festival, od večeras do 15. juna, prvi put prikazuej se snimak Vukovog sabora u Tršiću iz 1933.

A. Popadić

06. 06. 2021. u 09:11

FESTIVAL nitratnog filma, koji je prošle godine zbog pandemije virusa korona bio pomeren na decembar, vraća se u tradicionalnom terminu, i biće otvoren večeras, 6. juna, na Dan kinoteke.

ФИЛМСКИ БИСЕРИ У КИНОТЕЦИ: Нитратни фестивал, од вечерас до 15. јуна, први пут приказуеј се снимак Вуковог сабора у Тршићу из 1933.

Tršić 1933.

U svom 23. izdanju, do 15. juna u sali Makavejev biće prikazano 36 filmova iz 26 arhiva Evrope, Japana, Egipta i SAD, a reviju ostvarenja sa "zapaljivih" traka otvara večeras u 20.00 "Moran sa broda Lejdi Leti" (1922). U ovom filmu igrao je slavni Rudolf Valentino, ali ne kao obično ulogu latino ljubavnika, već heroja koji se bori na brodu protiv zlikovaca i krijumčara, spasavajući devojku Moran.

- Za nemali broj filmova sa programa ovo je jedinstvena prilika da u njima uživate. U tome i jeste draž i značaj "Nitratnog festivala" - izjavio je direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.

Umetnički direktor i selektor Festivala Aleksandar Saša Erdeljanović skrenuo je pažnju i na film "Gde sveće tmurno gore" (1921), u kojem je glavnu ulogu igrao japanski glumac Sesue Hajakava, zvezda nemog filma, kasnije poznat po ulozi u "Mostu na reci Kvaj".

- To je jedina kopija na svetu. Pronađena je u našem Arhivu. Mi već godinama imamo saradnju sa nacionalnim arhivom u Tokiju. Skenirali smo za njih taj film, a digitalna restauracija urađena je u Bolonji - rekao je Erdeljanović.

"Jadnici"

U bogatom programu posebnu pažnju privlači francuski film "Jadnici" iz 1934. u režiji Rejmona Bernara i sa maestralnim Harijem Borom kao Žanom Valžanom. Ova gotovo petosatna ekranizacija čuvenog romana Viktora Igoa biće prikazana 9. juna iz tri dela, kao što je bilo i u francuskim bioskopima. Tu je i egipatski super spektakl "Saladin" (1963) Jusufa Šahina, koji prikazuje arapsko viđenje krstaških ratova, a po oceni selektora, može da izađe na megdan s bilo kojim američkim istorijskim spektaklom.

- Za nas je značajan program filmova koje smo poslednjih godina pronašli i identifikovali u našem Arhivu. Naime, neki filmovi, naročito s početka kinematografije, nemaju špice, pa je teško utvrditi ko ih je i kada radio. Mi smo uspeli da pronađemo osam filmova koje do sada nismo prikazivali. Među njima je za nas svakako najznačajniji "Prvi Vukov sabor u Tršiću" 1933. godine. Od delova negativa koji se čuvaju u jednom davnom depozitu Etnografskog muzeja uspeli smo da rekonstruišemo i sastavimo taj trominutni film o Vukovom saboru, najznačajnijoj kulturnoj manifestaciji kod nas - naglasio je Erdeljanović.

Publika će moći da vidi i ostvarenje "Lekar za žene" rediteljsko-bračnog para Flek u kojem glumi Svetislav Ivan Petrović, velika internacionalna zvezda srpskog porekla, učesnik oko 110 svetskih filmova. Festival će premijernim prikazivanjem kod nas, zatvoriti film "Tri žene" reditelja Ernsta Lubiča. Nedavno je restauriran, kao i film "Marija od Mora", jedan od najboljih portugalskih nemih filmova koji će dan pre nego što bude prikazan kod nas imati premijeru u Lisabonu.

"ZLATNI PEČAT" ZA ZASLUŽNE

UOČI otvaranja festivala biće uručeni "Zlatni pečati", najviše priznanje Kinoteke, koje su ove godine dobili reditelj Slobodan Šijan, snimatelj Milorad Jakšić Fanđo i dugogodišnji direktor Kinoteke Radoslav Zelenović. Istovremeno će biti uručene i godišnje "Plakete".

- Dobitnici priznanja su ljudi koji su svojim stvaralaštvom i dugogodišnjim radom zaslužili da i na ovaj način skrenemo pažnju na te ličnosti i da im se dodelom "Zlatnog pečata" i "Plaketa" odužimo za sve ono što su činili kako za svetski i srpski film, tako i za našu Kinoteku - poručio je Jugoslav Pantelić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)