VRANJE ĆE DOBITI BORINGRAD: Najavljena izgradnja turističkog kompleksa koji čuva uspomenu na velikog srpskog pisca

D. RISTIĆ

02. 06. 2021. u 11:42

STARI deo Vranja, opisan u delima Bore Stankovića, sa nekoliko kulturno-istorijskih spomenika, trebalo bi da arhitektonski bude spojen u celinu koja nosi ime velikog srpskog književnika.

ВРАЊЕ ЋЕ ДОБИТИ БОРИНГРАД: Најављена изградња туристичког комплекса који чува успомену на великог српског писца

Foto D. Ristić

Staro Vranje iz "Koštane" i "Nečiste krvi" trebalo bi da bude ovekovečeno i sačuvano za budućnost u velikom kulturno-turističkom kompleksu koji spaja prošlost i budućnost grada pod Pržarom. Slično kao Andrićgrad koji čuva uspomenu na nobelovca Ivu Andrića i njegovo delo, Boringrad bi bilo mesto koje čuva sećanje na junake Stankovićevih drama i pripovedaka, na prohujalu epohu i Vranje koje sve više nestaje pod naletom savremenog života, ali i da dodatnim sadržajima gradu podari novu turističku perspektivu.

Foto Arhiva

Boringrad se planira u gornjem delu grada, u naselju Tulbe i okolini, gde stari Vranjanci u svojim dvorištima i baštama i dalje čuvaju mirise starih vremena. Ovde se nalaze i simboli starog Vranja, čuveni Beli most, poznat i kao "Most ljubavi", crkva Svete Petke, manastir Svetog Nikole, česma "Đerenka" i bazen "Delfin". Svi oni bi trebalo da budu povezani u jedinstveni ambijent koji će očuvati i novim generacijama prenositi autentični duh starog Vranja. Boringrad bi bio idealno mesto za održavanje kulturnih i drugih manifestacija, za očuvanje i promociju Borinog dela i vranjske gradske pesme.

Komercijalni sadržaji se podrazumevaju, ali bi morali da se uklope u zadatu istorijsku ambijentalnu celinu.

Izabela Savić, Foto D. Ristić

Ideju za ovaj veliki i kompleksni projekat pokrenuo je gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković i zasada se radi na definisanju projekta za čiju realizaciju će trebati mnogo vremena i sredstava, kaže Izabela Savić, gradska većnica za turizam.

- Od ideje do realizacije put je dug, projekat će se raditi po fazama i tokom rada očekujemo pomoć Republike. Boringrad je zamišljen da bude večni spomenik velikom Bori Stankoviću, ali i velika razvojna šansa za Vranje - kaže Savićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna