STEFAN MLADENOVIĆ AUTOR NAJBOLJEG ESEJA O DISU: Osvojio prvu nagradu na konkursu Gradske biblioteke u Čačku

Novosti online

29. 05. 2021. u 07:25

STEFAN Mladenović iz Beograda dobitnik je prve nagrade za esej o Vladislavu Petkoviću Disu na konkursu Gradske biblioteke u Čačku.

СТЕФАН МЛАДЕНОВИЋ АУТОР НАЈБОЉЕГ ЕСЕЈА О ДИСУ: Освојио прву награду на конкурсу Градске библиотеке у Чачку

Foto: Privatna arhiva

Na ovogodišnji konkurs za najbolji esej o Disu primljeno je 10 tekstova, u rasponu od entuzijastičke tematizacije Disove biografije, preko impresionističkih deonica do postupne analize najpoznatijih Disovih lirskih ostvarenja.

Prva nagrada se dodeljuje eseju „Metafizičko-hilijastička podloga figure lažnog cara u Disovoj pesničkoj zbirci "Mi čekamo cara"“ (šifra "Deno"), čiji autor je Stefan Mladenović iz Beograda. Književni kritičari i kokursna komisija su taj esej opisali kao "hermeneutički poduhvat primetne zrelosti koji reflektuje nastojanje da se Disovoj poeziji pristupi iz inovativne perspektive".

Druga nagrada se dodeljuje eseju "‘Pa kud idem, da li idem, je l’ opsena?’ Vladislav Petković Dis: korifej utopljenih duša“ Anđelije Šimšić iz Beograda (šifra: „Ofelija“). U tekstu je ostvaren svojevrsni dijalog sa važnim književnokritičkim idejama o antologijskim Disovim pesmama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju