OSUDILI GA ZA OBLJUBU, PA OSLOBODILI: Nesvakidašnja odluka Krivičnog veća Višeg suda u Zaječaru

V. Đ.

09. 12. 2020. u 20:08

KRIVIČNO veće Višeg suda u Zaječaru poništilo je presudu, kojom je Lj. S. (50), iz okoline tog mesta, oglašen krivim zbog obljube nad nemoćnim licem M. M. (33), koja je tom prilikom ostala trudna i rodila devojčicu.

ОСУДИЛИ ГА ЗА ОБЉУБУ, ПА ОСЛОБОДИЛИ: Несвакидашња одлука Кривичног већа Вишег суда у Зајечару

Viši sud u Zaječaru

Prvostepena presuda od pet godina zatvora preinačena je u oslobađajuću, zbog čega je Više javno tužilaštvo iz tog grada podnelo žalbu Apelacionom sudu u Nišu.

Slučaj je u žižu javnosti dospeo pre nekoliko meseci nakon što je devojčica smeštena u hraniteljsku porodicu, a ocu je oduzeto pravo na roditeljstvo. S druge strane, M. M. je procenom sudskog veštaka, proglašena za "mentalno ometenu u razvoju, i nesposobnu da brine o sebi i o detetu". Uz to, protiv Lj. S. je zbog pretnji socijalnim radnicima najpre podneta prijava, a zatim je podignuta i optužnica.

Po mišljenju sudskog veštaka, zbog teškog psihičkog stanja, M. M. ima ograničene sposobnosti, što joj onemogućava da shvati značaj svojih dela i upravlja svojim postupcima.

- Ona je u potpunosti lišena poslovne sposobnosti, pa joj je potreban stalan nadzor, jer nije u stanju da se brine o sebi, a ni o drugima - navodi sudski veštak. - Lj. S. nije koristio stanje M. M. već je ono bilo posledica njenog poverenja u njega, dok kod njega nije postojala svest da čini krivično delo.

ŽALBA

U VIŠEM javnom tužilaštvu navode da je za njih zbunjujuća odluka Višeg suda, da najpre prvostepeno osudi, a potom, na žalbu odbrane, donese oslobađajuću presudu za Lj. S. Zbog toga su se žalili Apelacionom sudu u Nišu, da oni donesu konačnu odluku u ovom slučaju, za koji je zaprećena kazna i do 15 godina zatvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!