NISAM USAMLJEN U SVOJOJ BORBI: U Prvom opštinskom sudu juče održan nastavak saslušanja Miloša Kovića

LJ.B.

02. 12. 2020. u 17:38

PRED Prvim osnovnim sudom juče je održan nastavak saslušanja istoričara Miloša Kovića, po tužbi za povredu časti i ugleda, koju su protiv njega podneli istoričari Nikola Samardžić, Dubravka Stojanović, Radoš LJušić i Vlada Stanković.

НИСАМ УСАМЉЕН У СВОЈОЈ БОРБИ: У Првом општинском суду јуче одржан наставак саслушања Милоша Ковића

Foto: Novosti

Ković je rekao da on ispunjava stručnu i moralnu dužnost istoričara, kada javno i otvoreno kritikuje stavove koje zastupaju tužioci. Kritika i dijalog su, kako je naglasio, osnov i uslov napretka svake nauke, ali i javnog života u svakom društvu.

- Uvidom u moje tekstove i intevjue lako se može utvrditi da tužba počiva na izmišljenim iskazima i na rečenicama koje nikada nisam ni izgovorio, niti napisao - istakao je Ković za naš list.

- Tačno je da sam rekao da tužioci zastupaju „hašku istoriju" i „NATO istoriju" Srba. To je istorija koja krivicu za ratove na našim prostorima u 20. veku, naročito na one vođene u toku razbijanja Jugoslavije, baca na Srbiju. Na taj način moralno se opravdavaju ponovljeni genocidi nad srpskim narodom, koje su u prošlosti počinile sadašnje članice NATO pakta, kao i da se tako pravda, što je posebno važno, agresija NATO na Krajinu, Republiku Srpsku i SR Jugoslaviju.

Ković je podsetio na izjave tužilaca da su Srbi "biološki otpad", da će da "zagade Evropsku uniju", da su zaslužili Jasenovac i „Oluju", što je govorio Nikola Samardžić, da je 1914, 1941, 1991. trebalo da kleknu pred Nemačkom, kao što je rekao LJušić, da je atentator na Pavelića "nasilnik i ubica", što tvrdi Dubravka Stojanović.

On je naglasio da u suprotstavljanju takvim stavovima nije usamljen i da je, primera radi, u julu i avgustu ove godine 105 vodećih ličnosti našeg javnog života protestvovalo protiv iskaza Samardžića i Stojanovićeve, koje su nazvali «obnovom i odbranom ustaških zločina i ideja».

Stradalnička tradicija

Ković navodi da je zaključio svoj iskaz rekavši da on nije prvi profesor Univerziteta u Beogradu kome se sudi zbog javno saopštenog mišljenja o odsudnim pitanjima naše istorijske sudbine i naše današnjice. Kako je rekao, čast mu je da sada i on, vođen savešću, zahvaljujući ovom sudskom progonu - tužioci su protiv njega podneli 8 tužbi i traže odštetu od preko 4.000.000 dinara - nastavlja ovu našu stradalničku, ali dobru, časnu i čestitu tradiciju.

-Moja dužnost nije samo da branim autonomiju istorije kao nauke od NATO propagande, nego i da se suprotstavljam progonu nad svojim kolegama, istoričarima sa Filozofskog fakulteta – naveo je Ković.

- Sam Radoš LJušić u svojoj najnovijoj knjizi piše o tome kako on i njegovi prijatelji «udaljavaju» i «dovode» istoričare na Odeljenje, kao i da je 110 srpskih istoričara, aprila 2019, potpisalo pismo podrške koleginici Miri Radojević, u čijem su javnom vređanju i progonu, pored ostalih, neposredno učestvovali Stojanovićeva i Stanković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Snezana

02.12.2020. 18:05

Подршка Милошу Ковићу за српску историју коју нам "краду" земље запада. Бити честит историчар који утиче на формирање самопоштовања и самосвести будућих генерација има сем научног, социолошког и стратешки значај за опстанак нашег народа!

ja sam svetac mirotvorac

02.12.2020. 19:03

nema leka za šovinizam srba prema srbima , svešteničko veličanje dimitrija ljotića mite ko heroja je najbolji primer tog šovinizma danas među srbima, ko ne voli ljotića nije pravoslavac nije srbin nego komunist i ustaša

gerseauxx

02.12.2020. 22:12

Svaka cast profesore Kovicu. Puna podrska u borbi za dostojanstvo istorije Srba a nepokolebljivo suprostavljajuci se ovim manekenima samounizavanja naseg naroda. Neverovatni i potpuno neshvatljivi motivi !!!! DA Bog sacuva !!!