MUZEJU PRODAO KOPIJU SLIKE ZENITISTE? U Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu saslušani kolekcionari S. Š. i N. S.

S. J. MATIĆ

29. 10. 2020. u 09:33

KOLEKCIONARI S. Š. i N. S., protiv kojih je pre nekoliko godina tužilaštvo u Minhenu pokrenulo istragu zbog sumnji da su umešani u prevare sa falsifikovanim slikama jugoslovenskih zenitista, kako "Novosti" saznaju, sada su pod istragom i beogradske policije i tužilaštva.

МУЗЕЈУ ПРОДАО КОПИЈУ СЛИКЕ ЗЕНИТИСТЕ? У Трећем основном јавном тужилаштву у Београду саслушани колекционари С. Ш.  и  Н. С.

Muzej savremene umetnosti / Foto P. M.

Kako smo saznali, protiv njih dvojice podneta je krivična prijava Upravi kriminalističke policije, jer su u Muzeju savremene umetnosti posumnjali da je jedna od slika koju su otkupili - falsifikat. Povodom te prijave, oni su nedavno saslušani u Trećem tužilaštvu.

- Reč je o slici "Autoportret" autora Ljubiše Jocića, koja je nastala 1929. godine. Ona je otkupljena 2016. godine od osumnjičenog S. Š. i plaćena 620.000 dinara. Novac za to je dobijen od Ministarstva kulture - priča nam sagovornik iz Muzeja, koji navodi da se ta ustanova odlučila na otkup, jer je u deficitu sa Jocićevim slikama, koji je veoma cenjen slikar zenitizma i tražen i van granica Srbije.

Pre otkupa te slike, S. Š. je Muzeju savremene umetnosti poklonio 24 dela slikara zenitista, među kojima su pretežno radovi Mihaila Petrova, Boška Tokina, Eduarda Stepančića, Marka Ristića i Ljubiše Jocića.

- Za svih tih 25 slika iz Muzeja urađeno je veštačenje u Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku u Nemačkoj i utvrđeno je da je "Autoportret" falsifikat, kao i 13 od 24 poklonjene slike - kaže nam sagovornik. - Hemijsko veštačenje je utvrdilo da neke boje sa tih slika uopšte nisu korišćene u vreme njihovog nastanka. Taj nalaz je kao doktorska disertacija, toliko je precizan i detaljan da je neoboriv.

Kolekcionar N. S. je pod istragom, jer je, kako smo saznali, preko aukcijske kuće "Madlena art" jednom Novosađaninu za 1,3 miliona dinara prodao sliku "Zenit 1922" Mihaila Petrova.

- Za to delo mu je jedan naš cenjeni istoričar umetnosti izdao pozitivno mišljenje da je reč o originalnoj slici poznatog srpskog zenitiste. Međutim, na veštačenju u Nemačkoj i za nju je utvrđeno da je falsifikat, jer i ona na sebi ima boje koje nisu postojale kad je nastala - kaže nam dobro upućeni sagovornik.

KOMISIJA ODOBRILA KUPOVINU

ZANIMLjIVO je da je muzej prilikom kupovine slike od S. Š. imao stručnu komisiju, koja je procenjivala autentičnost slike i prihvatila je.

- Kada je pokrenuta istraga u Nemačkoj, muzeju je signalizirano da proveri te slike - kaže naš sagovornik. - Zenitizam je interesantan, jer ga nema na tržištu, slike tog pravca se retko prodaju, pa se očigledno pojavljuje sve više falsifikata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)