OGLASIO SE VIŠI SUD: Produžen pritvor Kostinom ocu

S. J. M.

02. 06. 2023. u 10:12

VIŠI sud u Beogradu produžio je pritvor Vladimiru Kecmanoviću, ocu dečaka Koste K. koji počinio masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

ОГЛАСИО СЕ ВИШИ СУД: Продужен притвор Костином оцу

Foto: Novosti

Pritvor mu je produžen za još 30 dana.

Pritvor je produžen zbog osobitih okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni, u slučaju boravka na slobodi, u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, kao i s obzirom na to da je okrivljeni osnovano sumnjiv da je izvršio krivično delo za koje je propisana kazna zatvora preko deset godina, a način izvršenja i težina posledica krivičnog dela doveli su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, saopštio je taj sud.

Vladimir Kecmanović je uhapšen odmah nakon što je njegov sin, koji nije krivično odgovoran pošto nema navršenih 14 godina, počinio zločin u školi, prilikom kog je ubio 10, a ranio šest osoba.

Više javno tužilaštvo protiv njega sprovodi istragu zbog sumnje da je izvršio krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti.

Sumnja se da je Vladimir u prethodnom periodu obučavao svog sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi, saopštilo je ranije tužilaštvo.

Vladimir je, kako se sumnja, i postupio suprotno odredbi člana 32 stav 1 Zakona o oružju i municiji i suprotno članu 2 stav 1 Pravilnika o prostorno-tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje oružja i municije, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je usled ovakvog njegovog postupanja 3. maja njegov sin uspeo da dođe u posed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni Vladimir K. poseduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbeđenom metalnom sefu u ormaru u predsoblju stana.

Dete je oružje i municiju ponelo sa sobom u OŠ "Vladimir Ribnikar" u Beogradu, koju pohađa, gde je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbeđanja i osmoro učenika, a teško ranio nastavnicu škole i šestoro učenika od kojih je jedna devojčica u međuvremenu preminula.

Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela i detaljno je izneo odbranu.

Njegov sin, koji prema važećim propisima nije krivično odgovoran jer nema navršenih 14 godina, smešten je radi opservacije u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu za decu i omladinu.

Pored ovog postupka, u toku je i predistražni postupak protiv majke dečaka kako bi se utvrdilo da li u njenim radnjama ima elemenata izvršenja krivičnog dela zanemarivanje i zlostavljanje deteta, a u toku su i provere u odnosu na streljački klub u kojem su otac i sin vežbali pucanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)