Danas presuda u Hagu Jovici Stanišiću

S. J. M.

31. 05. 2023. u 06:00

MEHANIZAM za krivične sudove u Hagu izreći će danas u 11.30 časova pravosnažnu presudu bivšim rukovodiocima državne bezbednosti Jovici Stanišiću (72) i Franku Simatoviću (73).

Данас пресуда у Хагу Јовици Станишићу

Foto: AP Photo/Martijn Beekman

Objavljivanje odluke moći će da se prati na linku suda 30 minuta odloženo. Ovu praksu odloženog prenosa sud u Hagu je uveo kada je hrvatski generala Slobodan Praljak tokom presude u sudnici ispio otrov i ubio se u prenosu uživo. 

Stanišić i Simatović su prvostepeno 2021. godine osuđeni na po 12 godina zatvora, jer su kako je to haški sud kazao odgovorni za pomaganje i podržavanje progona, ubistva, deportacije i prisilnog premeštanja Muslimana i Hrvata iz Bosanskog Šamca 1992. godine.

Na ovu odluku su se žalili i sada će biti odlučeno po njihovim žalbama. 

Prethodno su na prvom suđenju Stanišić i Simatović 2013. godine oslobođeni svih optužbi, ali se na tu presudu žalilo tužilaštvo u Hagu, pa je Žalbeno veće 2015. godine naložilo da im se ponovo sudi. Na drugom suđenju proglašeni su krivim za Bosanski Šamac, dok su po svim ostalim tačkama oslobođeni. 

Njima proces traje 20 godina, što je rekord u međunarodnom pravu. Veći deo branili su se sa slobode. Stanišić je do sada bio nešto više od sedam godina, a Simatović osam i po godina u pritvoru, tako da su praktično i izdržali dve trećine ove prvostepene kazne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!