ZVICERA ŠTITE KOLUMBIJCI? Stručnjaci tvrde: Sa sobom ima mnogo keša i menja lokaciju svakih pet dana

Novosti online

05. 10. 2022. u 10:31

RADOJE Zvicer, šef kavačkog klana, i dalje se uspešno skriva od policije i suparničkih kriminalnih klanova. Koji su mehanizmi skrivanja šefova krimi kartela i šta je potrebno da se oni lociraju?

ЗВИЦЕРА ШТИТЕ КОЛУМБИЈЦИ? Стручњаци тврде: Са собом има много кеша и мења локацију сваких пет дана

Ilustracija V. N.

O tome su govorili Dejan Radenković, bivši visoki funkcioner MUP-a i stručnjak za bezbednost, i Predrag Savić, advokat.

- Kada je reč o visokopozicioniranom kriminalu, postoje obaveštajni i kontraobaveštajni poslovi koji treba da zaštite kriminalce ne samo od policije i zakona, nego i još više od suprotstavljenih klanova, najbolje što može da im se desi je da budu privedeni - rekao je Radenković i dodao:

- Skrivanje kriminalaca, pogotovo šefova klanova je veoma zahtevan i skup posao, naročito kad se radi o vođama klanova. Treba izabrati lokaciju, stvoriti novi identitet, dobiti podršku kriminalnih klanova na toj lokaciji. Potrebno je stalno menjati identitet i pozicije na kojima se nalaze. Kažu mesec dana u proseku, a to nekad bude i na pet dana - kaže Radenković.

- Činjenica da su bili na odsluženju kazne može da bude od pomoći u procesu identifikacije, jer ne možeš da promeniš linije na prstima, a to im se uzima kada služe kaznu. Postoje brojne istražne metode, posebno za praćenje finansijskih tokova, zato kriminalci sa sobom nose mnogo keša - rekao je advokat Predrag Savić.

Radenković je ocenio da je Panama sasvim logičan izbor Zvicera zbog blizine Kolumbije.

- Logično je da je Zvicer za svoje privremeno prebivalište izabrao Panamu jer se ona oslanja na Kolumbiju, zemlju u kojoj se proizvodi najviše kokaina. Tu se oslonio i na podršku kolumbijskih kartela - tvrdi Radenković.

Oba sagovornika se slažu da je nemoguće ovakve slučajeve rešiti bez međunarodne policijske saradnje.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

MI, SRBI... Dragan Stojković Piksi posle meča Srbija - Kamerun: Pretpostavljam da su mnogi oduševljeni!