NOĆNI ČUVAR PRIZNAO DA JE UKRAO BODEŽ: Godinu dana zatvora zbog otimačine predmeta koji ima status kulturnog dobra

N.B.

22. 02. 2022. u 11:00

ČUVAR Muzeja primenjene umetnosti S. J. sklopio je sa Prvim osnovnim tužilaštvom u Beogradu sporazum o priznanju krivice, kojim je za kaznu od godinu dana zatvora priznao da je 27. jula 2019. iz zbirke metala ukrao mesingani i posrebreni bodež, izrađen posle 1918. u Kraljevini SHS, a koji predstavlja predmet koji ima status kulturnog dobra.

НОЋНИ ЧУВАР ПРИЗНАО ДА ЈЕ УКРАО БОДЕЖ: Годину дана затвора због отимачине предмета који има статус културног добра

Foto M.Anđela

Inače, za ovaj oblik teške krađe, koji mu se stavlja na teret, zaprećena je kazna od jedne do osam godina zatvora.

Krivičnu prijavu tužilaštvu podnela je Služba za borbu protiv organizovanog kriminala u kojoj je, između ostalog, navedeno da je tokom jula i avgusta 2019. nestao 41 predmet iz zbirke metala. Ispitan je veliki broj svedoka, prikupljena je obimna dokumentacija i pregledani su snimci kamera. Međutim, nakon detaljne istrage, koja je sprovedena u saradnji sa SBPOK i predstavnicima muzeja, tužilaštvo je, kako su svojevremeno saopštili, prikupilo dokaze samo za krađu bodeža, pa su podigli optužnicu protiv čuvara.

Nakon toga je SBPOK podnet dodatni zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, kojim je zatraženo da nastave sa otkrivanjem i drugih izvršilaca, kako bi se rasvetlile sve okolnosti pod kojima su nestali ostali predmeti. U jednom momentu je u javnosti bila plasirana informacija da iza krađe stoji kriminalna grupa Veljka Belivuka, ali, barem za sada, nema dokaza koji bi potkrepili te sumnje. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju