NEZAPAMĆENA OTIMAČINA KOD ALIBUNARA: Paori ogorčeni zbog krađe, nestalo im 22 tone suncokreta

J. J. BALjAK

10. 09. 2021. u 16:08

U SELU Lokve, u južnobanatskoj opštini Alibunar, zasad nepoznati počinioci, pod okriljem noći, skinuli su rod suncokreta sa više privatnih oranica, ukupne površine od čak 15 hektara, i tako oštetili sedam paorskih domaćinstava.

НЕЗАПАМЋЕНА ОТИМАЧИНА КОД АЛИБУНАРА: Паори огорчени због крађе, нестало им 22 тоне сунцокрета

Foto Tanjug

Prema procenama ratara, ukraden je prinos od oko 22.000 kilograma suncokreta, što znači da su im lopovi iz džepa izvukli čak 1,3 miliona dinara!

Oštećeni su još u neverici zbog nezapamćene krađe. Još ne mogu da poveruju da je neko mogao da obere toliku površinu i to - neopaženo. Najpre su se međusobno osuđivali, ali kada su svi zajedno izašli na teren, shvatili su da su organizovano pokradeni.

- Sve te njive nalaze se u istom delu atara, što znači da lopovima nije bilo bitno ko je njihov vlasnik. Išli su redom i skidali samo dobar rod. Tamo gde ima ambrozije, nisu ni ulazili. Interesantno je i to da su na njivama, koje u komadu imaju oko tri hektara, obrali samo trećinu roda. Ostatak su ostavili, valjda da ne bi načinili baš stopostotnu štetu vlasnicima - kaže, za "Novosti", Darijan Tapalaga, predsednik Saveta mesne zajednice Lokve, koji je sa saradnicima odmah alarmirao nadležne službe. - Svi paori su otprilike oštećeni za oko 200.000 dinara po domaćinstvu, što uopšte nije malo. Uz to, ulagali su u seme, naftu i đubrivo, a sad su ostali bez ičega.

Foto N. Subotić

Na osnovu tragova, koji su za lopovima ostali u ataru, jasno je da je po njivama vršljao veliki kombajn sa još nekoliko traktora.

- Na strnjištu se vidi da je kosidba sprovedena kombajnom koji ima heder od osam metara.

Takvih na teritoriji cele opštine Alibunar ima svega četiri, tako da policija ima neki pravac u istrazi - pojašnjava Tapalaga.

Ko god da je to uradio, kaže, dobro poznaje prilike u tom selu, u kom žive samo pripadnici rumunske nacionalnosti. Oni nikada ne idu na njivu nedeljom, a šteta je i pričinjena upravo tog dana.

- Sve se odigralo u noći između 5. i 6. septembra. Iskoristili su momenat kada je naš atar prazan. Paori su u subotu obilazili njive i sve je bilo u redu, a kada su u ponedeljak ujutru došli da kose, od suncokreta nije bilo ni traga - dodaje naš sagovornik.

Kako im je rečeno, prvi rezultati policijske istrage, koja je u toku, biće im saopšteni do utorka.

NEMAJU POLjOČUVARE

NA naše pitanje kako to da lokalni poljočuvari nisu primetili krađu, rečeno nam je da su oni zaduženi samo za državno poljoprivredno zemljište.

- Ovde je reč o privatnim njivama, a mi nemamo novca da plaćamo privatno obezbeđenje, niti je do sada bilo potrebe za tim - kaže Tapalaga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)