OSUDA BRŽA OD PRESUDE: Branislav Lečić danas daje iskaz o optužbi Danijele Štajnfeld da ju je silovao

N. BIJELIĆ

26. 03. 2021. u 07:13

GLUMAC Branislav Lečić danas će, posle nedelju dana od kako je njegova koleginica Danijela Štajnfeld obznanila da je on taj "moćnik iz filmske industrije" koji ju je maja 2012. silovao, biti saslušan u policiji.

ОСУДА БРЖА ОД ПРЕСУДЕ: Бранислав Лечић данас даје исказ о оптужби Данијеле Штајнфелд да ју је силовао

Foto Arhiva

Nalog da se sa njim kao građaninom obavi informativni razgovor dalo je Više tužilaštvo u Beogradu, koje sa policijom vodi predistražni postupak.

Iako slučaj praktično još nije ni započeo, veliki je broj srpskih glumaca koji su unapred osudili Lečića, mnogo pre pravosuđa. Juče je 17 dramskih umetnika, sa kojima igra u predstavi Beogradskog dramskog pozorišta "Kad su cvetale tikve", odbilo da se sa njim pojavi na sceni, "dok se ne smiri situacija". NJih 14 je ostalo uzdržano. Nešto ranije, Mirjana Karanović je izjavila da ubuduće sa njim neće sarađivati.

 PU za Grad Beograd, Foto Arhiva

Tihomir Konstantinović, Foto N. Fifić

- Sa onima koji sude o ljudima i ovakvim događanjima i optužbama preko medija, bez prava na moj glas i moju istinu, nikada više nemam šta da tražim! Zaboravite na našu saradnju i poručite tim glumcima da me ni takvi ljudi ni takvi glumci uopšte ne zanimaju. Oni bez obzira na godine, ne znaju ni šta je pravo, a ni pravda. Nek me izbegavaju u širokom luku! Istina će pobediti! - navodi se u Lečićevom odgovoru, koji je na svom instagram-profilu potpisao sa "Dragi Leka odgovara na poruku Beogradskog dramskog pozorišta".

 Danijela Štajnfeld, Foto Privatna arhiva

Nakon što Lečić da izjavu, Tužilaštvo će odlučiti da li ima dovoljno elemenata da se protiv njega podnese krivična prijava i započne istraga. Ceniće i ono što je ispričala Štajnfeldova, a pod lupom će biti i podneta lekarska dokumentacija o tome da se lečila zbog trauma, koje je, kako tvrdi, imala posle incidenta sa Lečićem. Još nije poznato da li će kao dokaz biti prihvaćen i audio-snimak njihovog navodnog razgovora, koji su vodili 2016.

KOLEGE BRANILE JEVTIĆA KAD JE BIO OSUMNJIČEN

KADA je oktobra 2014. glumac Goran Jevtić bio prijavljen da je obljubio maloletnog mladića na pozorišnom festivalu u Somboru, većina umetnika dala mu je podršku, naročito posle tekstova objavljenih u medijima koji su navodili čitaoce da se radi o pedofilu i silovatelju.

- Ovaj sramni tekst i još sramnija redakcijska oprema izlaže našeg kolegu, dramskog umetnika Gorana Jevtića, nečovečnom medijskom linču, koji se ne zasniva samo na tekstu, već i na nedostatku moderacije u brojnim komentarima na onlajn izdanju ovog članka - naveli su tada potpisnici pisma i dodali: -

Foto Privatna arhiva

Ovim gnusnim tekstom, izvrgava se ruglu, izaziva javnu hajku i medijski linč kakav smo toliko puta videli u slučaju drugih javnih ličnosti.

Među prvim potpisnicima bili su oni koji sada osuđuju Lečića. Jevtić je prošle godine osuđen na 10 meseci kućnog zatvora uz elektronski nadzor.

Beogradski advokat Tihomir Konstantinović, za "Novosti", ističe da je silovanje teško i nečasno krivično delo, ali da su za pokretanje postupka potrebni i materijalni dokazi.

- To su, pre svega, lekarsko uverenje ginekologa, ne starije od dva dana, kao i drugih lekara o konstatovanju povreda po telu, ukoliko je oštećena pružala otpor - objašnjava Konstantinović.

- Silovanje se dokazuje odmah nakon izvršenog čina i tužilaštvo, da bi pokrenulo postupak i podiglo optužnicu, mora da ima sve te neophodne dokaze, pre svega materijalne. Sudovi su često primorani da bez postojanja validnih dokaza, donose oslobađajuće presude.

Kad je reč o audio-snimku, koji je Danijela Štajnfeld dostavila tužilaštvu, naš sagovornik ističe da pre svega mora da se utvrdi da li je on autentičan, odnosno da nije reč o montaži:

- Snimak ili drugi dokazi koje pruža oštećena, ako nemaju neke konkretne činjenice, kao na primer da je primenjena sila, da je pružen otpor, ne mogu biti validni. Jedino ako osumnjičeni prizna da je primenio silu.

"PODVLAČIO" RUKU POD HALJINU

ŠTAJNFELDOVA je, kako je objavljeno, "NJujork tajmsu" ispričala i da ju je Lečić "spopadao i na probama predstave", ali i da ga je posmatrala kao mentora i prijatelja, sve dok nije počeo da joj predlaže da imaju seks.

- Onda, jednog dana, u njegovoj svlačionici, on je naglo gurnuo ruke pod njenu haljinu - navodi američki list.

- Štajnfeldova se istrgla i pobegla, bila je u šoku, ali je ipak rešila da ništa ne govori režiseru, jer se plašila da joj neće verovati, kao i da bi to moglo da joj uništi karijeru.

Slučaj Štajnfeld - Lečić zaintrigirao je i američke medije. Tako se "NJujork tajms" većim delom u svom tekstu bavi snimkom razgovora. Američki list je analizirao kompletan snimak kako bi proverili Lečićevu tvrdnju da su oni "zapravo uvežbavali dijalog".

List navodi da im je Štajnfeldova dostavila kompletan snimak od 77 minuta razgovora, koji je inače trajao oko 90 minuta, a snimala je dok joj se nije ispraznila baterija na telefonu. Nakon što su analizirali ceo snimak, "NJujork tajms" zaključuje:

- Delovi njihovog razgovora su nerazumljivi i zagušeni bukom prostora. Ipak, nema indicija da su uvežbavali dijalog. Iako su glasovi prigušeni i razgovor često deluje prijateljski, glas Štajnfeldove postaje oštriji kada opisuje koliko je bila povređena onim što je uradio. Lečić odgovara na način koji ukazuje da on veruje da je ona pristala na ono što se desilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)