SUĐENJE ZA UBISTVO ĆURUVIJE ULAZI U POSLEDNJU FAZU: Apelacioni sud će nakon petodnevne rasprave morati da donese pravosnažnu presudu

Novosti onlajn

05. 12. 2022. u 09:22

DVADESET i tri godine od samog zločina i osam godina od podizanja optužnice, suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije ulazi u ciljnu ravninu. Apelacioni sud u Beogradu otvoriće danas petodnevnu raspravu u poslednjem pokušaju da utvrdi ko je odgovoran za smrt vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin koji je ubijen 11. aprila 1999. godine.

СУЂЕЊЕ ЗА УБИСТВО ЋУРУВИЈЕ УЛАЗИ У ПОСЛЕДЊУ ФАЗУ: Апелациони суд ће након петодневне расправе морати да донесе правоснажну пресуду

Foto arhiva

Pred sobom sudsko veće će imati osuđujuću presudu Višeg suda u Beogradu koja je kao odgovorne označila bivše rukovodioce Resora državne bezbednosti. Kao podstrekači i organizatori na kazne zatvora u trajanju od 30 godina osuđeni su bivši načelnik RDB-a Radomir Marković i načelnik Beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić. Ratko Romić, nekadašnji inspektor službe, i Miroslav Kurak, čovek kojeg je tužilaštvo označavalo kao pripadnika rezervnog sastava RDB-a, zbog organizacije ubistva dobili su po 20 godina zatvora.

Kao neposrednog izvršioca, sud je označio peto, N. N. lice, čime je izašao van okvira događaja koji je predstavljen u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal. Tužilaštvo je, podsetimo, kao neposrednog izvršioca teretilo Kuraka, ali je sud došao do drugačijeg zaključka.

Posebno značajno u tom pogledu bilo je svedočenje istoričarke Branke Prpe, Ćuruvijine nevenčane supruge i jedine osobe koja je neposredno videla napadače. Ona je u više navrata, opisujući fizionomiju ubice, navela fizičke karakteristike koje odstupaju od Kurakovih.

S druge strane, tužilaštvo se uzda u materijalne dokaze, pre svega podatke sa baznih stanica koji dokazuju komunikaciju između okrivljenih, ali i smeštaju Romića i Kuraka u blizinu mesta zločina. Pored toga, tužilaštvo na svojoj strani ima i svedočenje Milorada Ulemeka, nekadašnjeg komandanta JSO koji je svu četvoricu okrivljenih doveo u vezu sa zločinom.

Zgrada Apelacionog suda / Foto N. Fifić

Za razliku od identiteta ubice, znatno manje nedoumica ima oko činjenice da je Ćuruvija, novinar sa izrazitim kritičkim odnosom prema tadašnjem vrhu režima Slobodana Miloševića, u danima pred ubistvo bio danonoćno praćen od strane operativaca službe. Isto tako je više svedoka potvrdilo i da je pratnja prestala neposredno pre nego što će Ćuruvija biti ubijen.

Apelacioni sud će, nakon rasprave, morati da donese pravosnažnu presudu u ovom predmetu imajući u vidu da je ovo drugi put da slučaj Ćuruvija dolazi pred ovu instancu. Apelacioni sud je jednom već ukinuo osuđujuću presudu, vrativši je na ponovno odlučivanje Višem sudu, ali zakon propisuje da ovoga puta mora da donese odluku.

U obe prvostepene presude, svi okrivljeni su označeni i krivim, a kao neposredni izvršilac imenovano je N. N. lice.

Jelena Ćuruvija Đurica, ćerka ubijenog novinara, pred otvaranje pretresa istakla je da želi da veruje u profesionalnosti i posvećenost sudija.

- Nažalost, zbog svega toga (ukidanja prve prvostepene presude) ne mogu sada da imam neko baš pozitivno očekivanje. Doduše, nemam ni negativno, i to je ono što je dobro. Želim da verujem da će sudije da se upuste u ovaj proces i da će, što se njih tiče, naći najbolje moguće rešenje - kazala je Ćuruvija Đurica.

(Danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

DRUGI DAN SEDNICE O KOSOVU I METOHIJI: Vučić poslao jasnu poruku Srbima - Ja vam garantujem samo jednu stvar