UKINUTA PRESUDA MLADIĆU KOJI JE UBADAO LJUDE: Vasilije Jovanović iz Niša ponovo pred sudom

J. Ćosin

10. 02. 2022. u 09:51

NIŠLIJI Vasiliju Jovanoviću (20), koji je sredinom prošle godine nasumično napadao i nožem ubadao prolaznike, ponovo će se suditi s obzirom na to da je presuda kojom je osuđen na šest godina i šest meseci zatvora juče ukinuta.

УКИНУТА ПРЕСУДА МЛАДИЋУ КОЈИ ЈЕ УБАДАО ЉУДЕ: Василије Јовановић из Ниша поново пред судом

Foto: Depositphotos

 Na prvostepenu presudu žalbe su izjavili Osnovno javno tužilaštvo, koje je tražilo da bude osuđen na osam godina i pet meseci zatvora, ali i Jovanovićev branilac, advokat Momčilo Kovačević sa zahtevom da se predmet vrati na ponovo suđenje, da mu se izrekne blaža kazna ili samo mera obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

Viši sud u Nišu je usvojio žalbu branioca, dok je ustanovio da je pravni lek tužioca bespredmetan.

- Osnovano se žalbom branioca ukazuje da su nejasni razlozi zbog kojih nije prihvaćen nalaz veštaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu dok je poklonjena vera veštačenju Sudsko-psihijatrijskog odbora Medicinskog fakulteta u Nišu, pri čemi nije ni pokušano njihovo usaglašavanje. Osnovano se ukazuje na nelogičnosti u iskazu predsednika Sudsko-psihijatrijskog odbora koji je naveo da je okrivljeni pati od teškog poremećaja ličnosti mešovitih karakteristika, te da nije sebe svesno doveo u to stanje. Iako se ukazuje da nije bilo moguće uraditi alkoholemiju niti analizirati nivo THC (sastojak narkotika) u nalazu, u mišljenju se navodi da je sposobnost okrivljenog da shvati značaj dela i upravlja postupcima bila bitno smanjena ali ne i isključena. Nejasno je i zbog čega je Osnovni sud smatrao da je nalaz Specijalne zatvorske bolnice nepotpun i nejasan s obzirom na to da su, kako je navedeno u presudi, činjenice utvrđene na osnovu verbalizacije od strane optuženog, a da je nalaz Sudsko-psihijatrijskog odbora jasan i potpun iako ih je i on utvrđivao takođe na osnovu verbalizacije, odnosno na osnovu tvrdnji okrivljenog da nema sumanute ideje, halucinacije i druge simptome koji ukazuju na psihozu. Takođe, prvostepeni sud je izgubio iz vida i trajanje izvršene opservacije u SZB prilikom navoda da je nalaz nejasan i nepotpun, pa je na taj način došlo i do povreda Zakonika o krivičnom postupku – navedeno je u odluci Višeg suda.

Obrazlažući ukidanje prvostepene presude, Viši sud je takođe naglasio da se u ponovljenom postupku mora jasno utvrditi da li je okrivljeni uračunljiva osoba.

- U situaciji kada je izostalo usaglašavanje veštaka, a izneli su različita mišljenja u pogledu sposobnosti okrivljenog da shvati značaj svog dela i upravlja svojim postupcima, neophodno je nesporno utvrditi uračunljivost jer od toga zavisi i vrsta postupka i kvalifikacija dela, pa je presuda morala biti ukinuta. S obzirom na to da je presuda ukinuta, nije se ni odlučivalo o žalbi Osnovnog javnog tužilaštva – naveo je Viši sud.

Odlučeno je da se Jovanoviću produži pritvor u kome se nalazi od 30. juna prošle godine jer, kako je navedeno, postoji opasnost od ponavljanja istih ili sličnih protivpravnih dela zbog izražene promene u okviru postojanja poremećaja ličnosti.

BONUS VIDEO - EKSKLUZIVNO: Ispovest supruge Dragana Panića (51), Srbina preklanog na brodu u Italiji

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna