ZA SMRT DEVOJKE - POJAČAN NADZOR? Kakva kazna preti Ivanu J. (15) za izazivanje saobraćajne nesreće u Zemun Polju

Š. MAROVIĆ

01. 09. 2021. u 10:14

IVANU J. (15), koji je u nedelju oko 21 čas u beogradskom naselju Zemun Polje izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je tragično nastradala Slađana A. (16), kao mlađem maloletniku može biti izrečena jedna od vaspitnih mera ili smeštanje u kazneno-popravni dom!

ЗА СМРТ ДЕВОЈКЕ - ПОЈАЧАН НАДЗОР? Каква казна прети Ивану Ј.  (15) за изазивање саобраћајне несреће у Земун Пољу

Foto: M. Anđela/Printskrin/TV Pink

Kako za "Novosti" ističe advokat Mirijana Nestorović, veliki broj faktora utiče na određivanje odgovornosti mlađih od 18 godina, a glavnu reč daće nadležni javni tužilac nakon što se preispitaju sve okolnosti koje su dovele do nesreće.

Prema informacijama do kojih je došao naš list, Ivan J. je kobne večeri vozio automobil koji je njegov zet iznajmio u rentakaru. On je sa još petoro dece otišao kod kuma po pojačalo za muziku, zatim do prodavnice, da bi nekoliko stotina metara od porodične kuće sleteo sa puta i udario u banderu. Slađana A. je tom prilikom nastradala, dok je povređeno još četvoro dece.

Policija je kasnije utvrdila da dečak nije imao vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju, kao i da je bio u alkoholisanom stanju, a alkometar je pokazao da je imao jedan promil alkohola u krvi. Advokat Mirijana Nestorović otkriva za naš list da stariji maloletnici, odnosno tinejdžeri od 16 do navršenih 18 godina starosti većinom odgovaraju izricanjem vaspitnih mera, dok su veoma retki slučajevi maloletničkog zatvora.

- Što se tiče konkretnog slučaja, očekujem da po okončanju sudskog postupka Ivan J. dobije izricanje vaspitne mere, odnosno pojačanu kontrolu roditelja ili staratelja - tvrdi Nestorovićeva. - Za izricanje kazne maloletničkog zatvora, krivično delo mora da se izvrši sa umišljajem, što ovde nije bio slučaj. Takođe je moguće da se maloletnik pošalje u vaspitnu ustanovu, kazneno-popravni dom ili u specijalne ustanove za odvikavanje, ali se to većinom odnosi na one sa krivičnim delima poput korišćenja i prodaje narkotika i krađa.

Kako je Ivan J. priznao za naš list, on je i ranije upravljao motornim vozilom, iako ga njegova porodica ne poseduje. Većinom su to bili pozajmljeni automobili ili oni koji su u vlasništvu rodbine i prijatelja.

- Detetu do 14 godina zakon savršeno odgovara, jer protiv njega ne može biti pokrenut prekršajni ili krivični postupak - ističe naša sagovornica. - Ukoliko osoba koja izvrši prekršajno delo ima od 14 do 16 godina, što je inače zavedeno kao mlađi maloletnik, pred sudom može da dobije samo vaspitni nalog ili vaspitnu meru, ali ne i novčanu i kaznu zatvora. Pošto za ovu "olakšicu" znaju mnogi tinejdžeri, ali i njihovi roditelji, neretko se to zloupotrebljava. Tako članovi porodice daju vozila deci, svesno rizikujući njegov, ali i živote ostalih učesnika u saobraćaju.

PORAST BROJA KRIVIČNIH DELA

POSLEDNjIH nekoliko godina, prema rečima naše sagovornice, beleži se porast broja krivičnih dela u kojima učestvuju osobe mlađe od 18 godina. To se posebno odnosi na vožnju u alkoholisanom stanju i pod dejstvom opijata. Ništa manje nije zastupljeno korišćenje i prodaja narkotika, ali su sve češće i teške krađe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba