PLAĆAJU UCENE, A NE DOBIJAJU NAZAD PODATKE: Povećan broj žrtava sajber kriminalaca

V. C. S.

31. 03. 2021. u 18:13

VIŠE od polovine, tačnije 56 odsto žrtava ransomvera (učenjivačkog, štetnog softvera), prošle godine platilo je otkup kako bi povratilo pristup svojim računarskim podacima, rezultati su globalnog istraživanja u kome je učestvovalo 15.000 korisnika, a koje je sprovela kompanija Kaspersky.

ПЛАЋАЈУ УЦЕНЕ, А НЕ ДОБИЈАЈУ НАЗАД ПОДАТКЕ: Повећан број жртава сајбер криминалаца

FOTO: Depositphotos

Za čak 17 odsto njih plaćanje otkupa nije u startu garantovalo povratak ukradenih podataka.

Ransomver je vrsta malvera koji kriminalci koriste za iznudu. On čuva podatke za otkup pomoću šifrovanja ili tako što korisnicima onemogućava pristup njihovom uređaju. Procenat žrtava koje su prošle godine platile otkup kako bi povratile pristup podacima bio je najveći među populacijom između 35 i 44 godina. Zanimljivo je da je među onima starijim od 55 otkup platilo samo 11 odsto korisnika.

Ipak, bilo da su platili ili ne, samo 29 odsto žrtava je nakon napada uspelo da povrati sve svoje šifrovane ili blokirane fajlove. Polovina je izgubila bar neke fajlove, trećina značajnu količinu, a 18 odsto tek mali broj. Međutim, 13 odsto je izgubilo gotovo sve podatke!

Pokazalo se da plaćanje ne garantuje vraćanje podataka, već samo podstiče sajber kriminalce da nastave sa ovom praksom. Četiri od 10 ispitanika tvrdi da su za godinu dana imali posla sa ransomverom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OBAVLJENE 104 ZAPLENE: Kraljevačka policija u borbi protiv zloupotreba opojnih droga