ZAPLENJENI KOMPJUTERI I OPREMA U PETNICI: Osumnjičeni B.S. (65) saslušan u svojstvu građanina za navodno seksualno uznemiravanje

B. P./M.M.

28. 06. 2021. u 14:42

B. S.(65), čije se ime u javnosti povezuje sa navodnim seksualnim uznemiravanjem pet polaznica seminara u Istraživačkoj stanici Petnica u proteklih 11 godina danas je, saznajemo nezvanično, saslušan u svojstvu građanina. Istražni organi, saznajemo, uz to su pretresli više lokacija i oduzeli računare i drugu kompjutersku opremu, radi prikupljanja dokaza.

ЗАПЛЕЊЕНИ КОМПЈУТЕРИ И ОПРЕМА У ПЕТНИЦИ: Осумњичени Б.С. (65) саслушан у својству грађанина за наводно сексуално узнемиравање

Foto: Novosti

Prethodno, izjave su dali Vigor Majić, nekadašnji dugogodišnji i Nikola Božić, sadašnji direktor Istraživačke stanice Petnica, nadomak Valjeva, jedinstvene naučne ustanove za talentovane učenike u jugoistočnoj Evropi. Javnost je, podsetimo, bila šokirana kada su mediji obelodanili da je Branislav Savić, čiji je identitet u međuvremenu otkrio bivši direktor ISP Vigor Majić, jedan od osnivača Petnice i dugogodišnji predavač i vođa programa astronomije, te urednik “Petničkih sveski”, seksualno uznemiravao polaznice naučnih seminara, uglavnom učenice srednjih škola.

U toku je predistražni postupak, B.S. je saslušan u svojstvu građanina i za sada nije pritvoren – kaže izvor “Novosti”.

- Policija prikuplja obaveštenja i materijalne dokaze o navodnom seksualnom uznemiravanju koje je trajalo dugo godina, čak više od decenije. U Istraživačkoj stanici Petnica saopštili su da su obrisani podaci sa računara koje je koristio Savić, jer je rukovodstvo, kako su rekli, pretpostavljalo da sadrže eksplicitne sadržaje. Pitanje je da li će istraga uspeti da vrati obrisane podatke, koji će svakako biti od značaja za ovaj postupak.

Skandal u koji je umešan B.S., sa kojim je Istraživačka stanica Petnica 2017. godine raskinula radni odnos, već danima trese Srbiju. Na sajtu ove nezavisne naučne ustanove, istaknuto je obaveštenje da je seminar antropologije odložen, dok će iz biologije biti održan, a da će pozvani polaznici biti obaveštavani o svim detaljima.

- Žene koje su hrabro progovorile o svojim iskustvima su naše saveznice u borbi za obrazovanje bez nasilja i uznemiravanja – poručuju iz ISP. - Takođe, podsećamo da pored uprave, koja se poziva na odgovornost, Petnicu čine i zaposleni koji su sposobni da odgovore na ovaj izazov i programe sprovedu u saradnji sa rukovodiocima, koji su to spremni da urade. Imamo poverenja u rukovodioce i saradnike koji odluče da u ovoj situaciji sprovedu seminare i Petnica će učiniti sve što može da ih podrži u sprovođenju kvalitetnih programa u najbezbednijim mogućim uslovima.

Na sajtu navode da rukovodstvo želi da omogući da što više polaznika iz Petnice ode sa novim znanjima i iskustvima kao i 30.000 njihovih vršnjaka tokom proteklih 40 godina postojanja ove ustanove. Podsećaju da je Petnica spremna na solidarnost i podršku da se ćutanje prekine.

Nadležni organi su pokrenuli istražni postupak u vezi sa slučajevima koji su izašli u javnost i svi članovi kolektiva IS Petnice su im na raspolaganju – navodi se u saopštenju.

- Žao nam je što nismo ranije prepoznali značaj ovog problema i preduzeli sve neophodne institucionalne mere. Obavezujemo se da upoznajemo javnost sa rezultatima svih koraka koje sada preduzimamo da od nasilja zaštitimo učesnice i učesnike seminara u Petnici. Shvatamo da je neophodno unaprediti pedagošku praksu i iskoreniti oblike ponašanja koji su doprineli nasilju, a koji su tolerisani u atmosferi slobode koju negujemo u Petnici.

TRAŽE OSTAVKU UPRAVE

Sednica Upravnog odbora Istraživačke stanice Petnica, na kojoj će biti raspravljano o slučajevima seksualnog uznemiravanja biće održana danas. Inače, rukovodioci devet programa naučnih seminara u Petnici zatražili su ostavku aktuelne uprave ove ustanove zbog, kako su istakli, očigledne, nesumnjive odgovornosti, jer nisu preduzeli ništa iako su bili obavešteni šta se u kancelariji Branislava Savića događa, tokom njegovog razgovora sa polaznicama seminara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!