AJFELOV TORANJ I RASKALAŠNI RIMLJANI U JUŽNOM BANATU: Karneval "Fašanke" povodom belih poklada, održava se u selu Grebenac (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

02. 03. 2023. u 17:08

MANIFESTACIJA „Fašanke“, koja se decenijama u vreme belih poklada organizuje u malom južnobanatskom selu Grebenac, specifična je po karnevalskoj povorci u kojoj učestvuju alegorijska kola – eksponati velikih dimenzija koje vuku traktori.

АЈФЕЛОВ ТОРАЊ И РАСКАЛАШНИ РИМЉАНИ У ЈУЖНОМ БАНАТУ: Карневал Фашанке поводом белих поклада, одржава се у селу Гребенац   (ФОТО)

Foto: Opština Bela Crkva

Meštani, i stari i mladi, trude se da svake godine budu što originalniji, a, sudeći po reakciji publike i stručne javnosti, u tome uvek i uspevaju. Ove godine u povorci je bilo desetak traktorskih prikolica, koje su vešto bile pretvorene u dečji cirkus sa puno malih klovnova, zatim u salon lepote, u meteorološku stanicu, u pustinju Saharu sa Keopsovom piramidom i drevnim Egipćanima…

Svi oni su dobili velike aplauze, ali je, čini se, najveće oduševljenje publike izazvala grupa muškaraca srednjih godina, koji su se maskirali u raskalašne Rimljane predvođene Cezarom. Ista ta grupa muškaraca i prošle godine je bila najveći hit karnevalske povorke, jer su se tada maskirali u gejše. Zarad verodostojnosti svoje maske, oni su, uprkos niskim temperaturama, bosonogi šetali po mokrom asfaltu, prateći svoja alegorijska kola, koja su prikazivala japanski hram.

U foto galeriji predstavljamo vam neke od najinteresantnijih eksponata, koji su bili prikazani u poslednjih osam godina. Ima tu svega - od Ajfelove kule i Napoleonovih vojnika do srednjovekovnih vitezova, partizana, štrumpfova, rokera, ronilaca…

„Fašanke“ su, inače, maskirane pokladne igre, u kojima, osim alegorijskih kola, učestvuju i kalušari – dečaci i neoženjeni momci, koji obučeni u tradicionalnu rumunsku nošnju tokom prepodneva obilaze svaku kuću u selu. Uz melodične kalušarske pesme, oni igraju tradicionalne igre, kojima teraju zimu i zle sile.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina