DRŽAVA DAJE GARANCIJE EMS ZA TRANSBALKANSKI KORIDOR: Predlog Zakona ušao u skupštinsku proceduru

E.B.T.

01. 02. 2021. u 18:42

POSLANICI u srpskom parlamentu izjašnjavaće se o davanju državnih garancija za kredit javnom preduzeću „Elektromreža Srbije“ za jednu sekciju u okviru projekta Transbalkanski koridor koji treba da obezbedi nacionalnu energetsku bezbednost.

ДРЖАВА ДАЈЕ ГАРАНЦИЈЕ ЕМС ЗА ТРАНСБАЛКАНСКИ КОРИДОР: Предлог Закона ушао у скупштинску процедуру

Foto Z. Jovanović

U skupštinsku proceduru ušao je Predlog zakona o davanju garancija u korist Nemačke razvojne banke KFW, u iznosu od 40 miliona evra za izgradnju sistema za prenos električne energije. Sredstva su namenjena za sekciju Obrenovac-Bajina Bašta i podizanje kapaciteta „TC Bajina Bašta“ na 400 kilovata, što se odnosi na regionalni program za energetsku efikasnost u prenosnom sistemu 2.

- Projekat je primarno osmišljen u cilju obezbeđenja nacionalne energetske bezbednosti Srbije i zamene dotrajale mreže naponskog nivoa 220 kilovata, sistemom mnogostruko većeg kapaciteta i napona od 400 kilovata – navodi se u obrazloženju predloženog zakona.

Kako se ističe, planiranim ulaganjem u nove interkonekcije, projekat predstavlja svojevrsnu spregu istoka i zapada, odnosno spajanje dva pomenuta tržišta električne energije, što će doprineti značajnom  povećanju opšte dobiti čitavog regiona Jugoistočne Evrope i šire.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja