POVEĆATI UDEO RUDARSTVA U BDP: Ministarka Mihajlović i predstavnici Geološkog zavoda Srbije

E.B.T.

18. 01. 2021. u 16:50

UDEO rudarstva u bruto domaćem proizvodu je 1,9 odsto, a plan je da u naredne tri godine iznosi 3,5 do četiri procenta. Ovo je danas istakla ministarka rudastva i energetike Zorana Mihajlović, posle sastanka sa predstavnicima Geološkog zavoda Srbije.

ПОВЕЋАТИ УДЕО РУДАРСТВА У БДП: Министарка Михајловић и представници Геолошког завода Србије

Ministarstvo rudarstva i energetike

- Nema razvoja rudarstva niti napretka ukoliko Zavod ne bude prepoznatljiv i ne dobije svoje pravo mesto koje zaslužuje, što mora da se učini kroz izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima – kazala je Mihajlovićeva. – Ukoliko Zavod ne pokaže svo svoje znanje i ukoliko država ne stane iza njega, nema ni povećanja udela rudarstva u BDP-u. Prvo i najvažnije je da se naprave jasni kriterijumi šta se danas u Srbiji radi po pitanju istražnih prava.

Direktor Geološkog zavoda Srbije, Dragoman Rabrenović, ocenio je da je tokom sastanka pokrenuto nekoliko važnih pitanja, uključujući i izmene Zakona.

- Zavod ima kapacitte, pogotovo iz ranijih perioda kada je bio moćna institucija koja je radila u više od 40 zemalja Evrope i Afrike – naglasio je Rabrenović. – I danas možemo mnogo da uradimo da doprinesemo razvoju Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)