NOVI PROZORI ŠTEDE MILIJARDE: Formiranje fonda za energetsku efikasnost u Skupštini do aprila

E. B. TALIJAN

18. 01. 2021. u 13:01

UPRAVA za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, koja će omogućiti da se i građanima dodeljuju sredstva kako bi zamenili stolariju i neefikasne uređaje koji utiču na potrošnju energije, uradili izolaciju, unapredili sistem za grejanje i hlađenje, mogla bi da počne sa radom već krajem ove godine, saznaju "Novosti" u Ministarstvu energetike.

НОВИ ПРОЗОРИ ШТЕДЕ МИЛИЈАРДЕ: Формирање фонда за енергетску ефикасност у Скупштини до априла

Ilustracija / Foto Depositphotos

Njeno formiranje, u okviru ovog ministarstva, predviđeno je Zakonom o efikasnom korišćenju energije koji će ući u skupštinsku proceduru do aprila.

Stručnjaci ističu da mi trošimo pet puta više energenata od evropskog proseka i ocenjuju da bi ova vrsta rekonstrukcije kuća, stanova i objekata građanima i državi donela ogromne uštede, koje se mere milijardama evra, zdraviju životnu sredinu i zapošljavanje radnika.

Očekuje se da sredstva ovog fonda budu dostupna i stambenim zajednicama, ali će, kako ističu u Ministarstvu, njihovo finansiranje predstavljati najveći izazov i taj mehanizam će morati pažljivo da se razradi. Razlog je što, na primer, aranžmani preko poslovnih banaka mogu lako da se sprovedu sa građanima, što nije slučaj sa stambenim zajednicama.

Goran Rodić, iz Građevinske komore Srbije, smatra da je polovina stambenih jedinica u našoj zemlji "zrela" za energetsku obnovu, jer je prosečna starost domova veća od 40 godina.

- U Srbiji se troši sedam puta više energenata nego u Nemačkoj - objašnjava Rodić za naš list. - Mi koristimo 20 litara goriva po kvadratnom metru, a Nemci jednu do tri litre. U poređenju sa prosekom u EU, Srbija troši pet puta više energenata. Unapređenje energetske efikasnosti domova, donelo bi ogromne uštede i državi i građanima, koje se kreću u milijardama evra.

On ističe da se time ostvaruje i korist za zdravlje stanovništva, jer će domovi imati manje vlage, ali i materijale koji su ekološki i ne izazivaju različite vrste bolesti. Još jedan benefit je, kako navodi, to što će se omogućiti i masovno zapošljavanje radnika. To su razni profili zanatlija koji bi izvodili radove.

Iz Ministarstva energetike poručuju da će sredstva Uprave biti dostupna svim građanima i ističu da se primenom mera energetske efikasnosti u domovima smanjuje potrošnja energije, a na taj način i troškovi.

- Manja potrošnja doprinosi i manjem zagađenju životne sredine, a posebno vazduha što je naročito važno u zimskim mesecima - objašnjavaju u Ministarstvu. - Sredstva iz Uprave će moći da se koriste za zamenu proizvoda koji utiču na potrošnju energije ili za unapređenje energetske efikasnosti zgrada, poput zamene stolarija, stavljanja izolacije, unapređenja sistema za grejanje i hlađenje... Dodeljivaće se putem javnih poziva i u svakom će biti jasno definisane vrste radova koje mogu biti finansirane.

Ministar će, kako navode, odgovarajućim pravilnikom propisati mehanizme za dodelu podsticaja različitim kategorijama korisnika. Uprava će deo sredstava za finansiranje obezbeđivati po osnovu naknade za energetsku efikasnost. Očekuje se i podrška EU i drugih donatora kroz bespovratna sredstva. Računa se i na povoljne zajmove međunarodnih finansijskih institucija.

MALA I SREDNjA PREDUZEĆA

UPRAVA za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti uspostavlja se umesto dosadašnjeg Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti.

- Deo sredstava Uprave će i dalje biti namenjen finansiranju unapređenja energetske efikasnosti u jedinicama lokalne samouprave, a najznačajnije unapređenje je mogućnost da se podsticaji dodele građanima - ističu u Ministarstvu energetike. - U određenoj meri sredstva mogu biti dostupna i malim i srednjim preduzećima.

ISPLATI SE ZA TRI GODINE

- KREDITNE linije za energetsku obnovu domova trebalo bi da budu definisane prema kupovnoj moći stanovništva - smatra Goran Rodić, iz Građevinske komore Srbije. - Na primer, mesečna rata ne bi smela da pređe 50 evra. Za kredit od 5.000 evra na deset godina, godišnje bi se otplaćivalo oko 500 evra. A, ta investicija će se sigurno isplatiti u roku od tri godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)