SLOVENCI PREUZIMAJU KOMERCIJALNU: Imenovan novi upravni odbor

Z.R.

15. 12. 2020. u 19:50

NA vanrednoj sednici skupštine akcionara Komercijalne banke smenjen je Upravni odbor banke i postavljeni su novi članovi, objavljeno je na sajtu Beogradske berze.

СЛОВЕНЦИ ПРЕУЗИМАЈУ КОМЕРЦИЈАЛНУ: Именован нови управни одбор

Foto D. Milovanović

Razrešena je dosadašnja predsednica UO Marija Sokić, predsednik Upravnog odbora banke, kao i članovi Daniel Pantić, Dejan Hadžić, Katarina Šušić, Goran Knežević i Zoran Jović.

Novi predsednik UO je Arčibald Kremser, koji je i predsednik Upravnog odbora NLB banke, koja je u februaru kupila Komercijalnu. Novi članovi UO su Blaž Brodnjak, Ursula Kovačić, Igor Zalar, Marko Jerić, Vesna Vodopivec, Nenad Filipović, Gaj Ričard Stil Stivens i Dragan Đuričin.

Vanredna sednica skupštine Komercijalne banke održana je 11. decembra.

Preuzimanje Komercijalne banke od strane slovenačkog NLB - a trebalo bi, kako je ranije najavljeno, da bude završeno do kraja godine.

Ministar finansija Siniša Mali je nedavno potvrdio da bi do kraja godine trebalo da bude završen proces preuzimanja Komercijalne banke i da će u budžet biti uplaćen iznos od oko 400 miliona evra. Početkom decembra je stigla i neophodna saglasnost Evropske centralne banke koja je dostavljena Narodnoj banci Srbije i ostalo je još da NBS da potrebnu saglasnot.

Inače, državi je već isplaćeno oko 60 miliona evra kroz dividendu, a isplata zaostalih dividendi bio je jedan od uslova za zatvaranje transakcije.

Srbija će pored 387 miliona evra za 83,2 odsto akcija u vlasništvu države do završetka preuzimanje Komercijalne banke prihodovati ukupno oko 460 miliona evra.

Od već dobijenih 60 miliona evra ili oko sedam milijardi dinara, 3,7 milijardi dinara odnosi se na ugovornu obavezu da se pola dobiti za prošlu godinu raspodeli kroz dividendu.

Privatizacija Komercijalne banke je deo sporazuma MMF-a sa Srbijom, koji ističe krajem godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KAKO PUTOVATI U SEPTEMBRU: Evo koje države traže kovid testove