OD 1. JANUARA VEĆE PENZIJE: Ministar Mali o budžetu za 2021. godinu, velika izdvajanja za kapitalne javne investicije

Novosti online

07. 12. 2020. u 08:38

OD 1. januara sledeće godine penzije će biti veće za 5,9 odsto, na osnovu švajcarske formule, naveo je za RTS ministar finansija Siniša Mali.

ОД 1. ЈАНУАРА ВЕЋЕ ПЕНЗИЈЕ: Министар Мали о буџету за 2021. годину, велика издвајања за капиталне јавне инвестиције

Foto: Printscreen

Siniša Mali je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da će od 1. januara penzije biti povećane za 5,9 odsto, minimalna cena rada za 6,6 odsto, kao i povećanje plata u javnom sektoru.

Ističe da će od 1. januara pet odsto povećanje plate dobiti medicinski radnici, dok će ostali zaposleni u javnom sektoru dobiti 3,5 odsto, a ostalih 1,5 odsto povećanja oni će dobiti od 1. aprila.

Mali je potvrdio da će vojnici, pored toga, dobiti dodatno povećanje do deset odsto.

Dodaje da su u budžetu za narednu godinu planirana i izdvajanja za kapitalne javne investicije od 330 milijardi dinara  jer se, kako kaže, pokazalo da kada država ulaže u auto-puteve, železnicu, industrijske parkove, mostove, da se na taj način podstiču i privatne investicije.

- Dakle sve te javne investicije podstiču i privatne investicije. Novi auto-putevi sa jedne strane podstiču rast ekonomije, zapošljavaju se ljudi, a sa druge strane podstiču privatne investitore. Mi zato u narednoj godini imamo preko 330 milijardi dinara izdvojenih samo za kapitalne investicije - objašnjava Mali.

Na spisku tih investicija nalaze se, navodi Mali, izgradnja Moravskog koridora, auto-put Preljina-Požega.

Ističe da će ukupna pomoć države privredi i građanima od početka krize izazvane pandemijom kovida 19 iznositi preko 700 milijardi dinara, odnosno preko šest milijardi evra.

- To je oko 12,7 odsto našeg bruto domaćeg proizvodasmo izdvojili da pomognemo našoj privredi, uspeli smo da je spasimo. Budžet za 2021. gledamo u okviru toga - objašnjava ministar finansija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)