SASTANAK MINISTARA MALOG I SJARTA: Devet mađarskih kompanija uložiće u Srbiju 75 miliona evra

Tanjug

29. 10. 2020. u 18:13

MINISTAR finansija Siniša Mali sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom koji je rekao da je Mađarska sa 25 miliona evra podržala devet domaćih kompanija, kako bi one investirale u Srbiju.

САСТАНАК МИНИСТАРА МАЛОГ И СЈАРТА: Девет мађарских компанија уложиће у Србију 75 милиона евра

Foto: Tanjug

Sijarto je istakao da će vrednost ukupnih investicija biti tri puta veća, odnosno između 75 i 80 miliona evra.

Kako je saopštilo Ministarstvo, te kompanije će investirati u logističke centre, farmaceutsku industriju, preradu voća i u metalo - prerađivačku industriju, i to uglavnom u centralnu i južnu Srbiju.

Kada je reč o Vojvodini, tu će nastaviti sa Projektom ekonomskog razvoja koji podrazumeva podršku za mala i srednja preduzeća.

Mali je istakao da je dolazak devet mađarskih kompanija u Srbiju sjajna vest za našu zemlju i dobar signal Vlade Mađarske, pogotovo u uslovima pandemije koronavirusa.

Dodao je da će održati zajednički sastanak sa predstavnicima svih kompanija, kako bi one što pre počele da rade u Srbiji.

Sagovornici su razgovarali i o saradnji Srbije i Mađarske na velikim infrastrukturnim projektima, sa posebnim naglaskom na modernizaciju pruge između Subotice i Segedina, koja je ključan projekat za stanovništvo tog dela dve zemlje.

Foto: Tanjug

Kako je dogovoreno, u najkraćem roku će se preuzeti sve neophodne aktivnosti kako bi izgradnja počela što pre, te kako bi sve bilo završeno do polovine 2022. godine.

Tema sastanka je bila i završetak rekonstrukcije Narodnog pozorišta u Subotici, za koje će, prema rečima ministra Malog, Vlada Srbije izdvojiti 300 miliona dinara, koliko će u njega uložiti i Pokrajinska Vlada.

Sagovornici su se saglasili da je taj projekat od izuzetnog značaja za oba naroda i obe države.

Mali je naglasio da je važno da u vremenima krize možete da se oslonite na prijatelje, kao što je Mađarska, i zahvalio na ogromnoj podršci koju je ta zemlja na ovaj način pružila Srbiji.

Sagovornici su se saglasili da su obe zemlje obimnim i sveobuhvanim paketom ekonomskih mera odgovorili na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, te da su na taj način spasile svoje privrede.

Kako je istakao ministar Mali, o tome svedoče i međunarodne finansijske institucije, koje su pohvalile način na koji se Srbija bori sa pandemijom, ali i makroekonomski rezultati.

Mali je istakao da je javni dug Srbije pod kontrolom i na nivou od 57 odsto BDP-a, da je projekcija Ministarstva finansija da će privredni rast na kraju godine biti minus jedan odsto, ali da on veruje da može da bude i na istom nivou od prethodne godine.

Ministar Sijarto je potvrdio da će Srbija, ukoliko privredni rast bude na nivou od prošle godine, biti šampion u Evropi.

Mali i Sijarto su zaključili da će ulaganje mađarskih investitora i novi infrastrukturni projekti još dublje povezati dva naroda i dve zemlje, i učvrstiti dobre odnose koje su započeli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SRBI SU ZA BALKAN RATOVALI! Bezočne laži Slavoja Žižeka - dobro znamo šta je Balkan!