POTPUNO SE UKIDA ROMING: Poznat datum kada će stanovnici Zapadnog Balkana moći da razgovaraju telefonom po normalnim cenama

Tanjug

26. 10. 2020. u 17:04

ROMING će na Zapadnom Balkanu potpuno biti ukinut 1. jula 2021. godine.

ПОТПУНО СЕ УКИДА РОМИНГ: Познат датум када ће становници Западног Балкана моћи да разговарају телефоном по нормалним ценама

Foto: Depositphotos

To je potvrđeno danas na otvaranju trećeg Digitalnog samita Zapadnog Balkana čiji je domaćin Tirana.

Generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju Majlinda Bregu je  podsetila da je istorijskim sporazumom iz Beograda 2019. godine počelo fazno ukidanje rominga, koje će biti okončano 1. jula 2021. godine, a naglasila je i da će treći korak biti smanjivanje rominga između zemalja Zapadnog Balkana i EU.

- Sporazum iz Beograda je napravio veliki iskorak, a treći korak, koji će biti srednjoročnog karaktera, jeste smanjivanje rominga između Zapadnog Balkana i EU. Pripreme za to su već pokrenute - rekla je Bregu.

Kaže da ubrzana digitalizacija treba da doprinese integraciji tržišta zemalja Zapadnog Balkana i da će i na Samitu lidera EU i ZB u Sofiji, koji će biti održan 10. novembra u okviru Berlinskog procesa, biti potvrđena ideja o jedinstvenom tržištu zasnovanom na slobodi protoka ljudi, robe, kapitala i usluga.

Cilj je da se stvore nove mogućnosti za rast kompanija i otvaranje novih radnih mesta.

Bregu navodi da se region suočava sa novim izazovima usled pandemije kovida-19 i da je zato digitalna agenda jedna od glavnih za razvoj u novim uslovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

22 GODINE BRAKA Glumica prvi put posle razvoda: Odlučila sam da budem dobro!