POSLE POŽARA U TOPIONICI BAKRA - REMONT: Ko je kriv za vatrenu stihiju u RTB "Bor"?

V. ĐORĐEVIĆ

17. 09. 2020. u 21:00

NAKON gotovo četiri časa borbe sa vatrenom stihijom, koja je u sredu zahvatila Topionicu bakra, iz sastava kineske kompanije "Ziđin", borski vatrogasci uspeli su tek danas, pola sata iza ponoći, da ugase požar.

ПОСЛЕ ПОЖАРА У ТОПИОНИЦИ БАКРА - РЕМОНТ: Ко је крив за ватрену стихију у РТБ Бор?

Foto: Tanjug

Iz nepoznatih razloga, vatra je zahvatila cevi od poliestera kojima se sprovode gasovi iz topionice ka Fabrici sumporne kiseline.

Jedan od učesnika u akciji gašenja požara kazao nam je da požar nije bio veliki, ali da se desio na popriličnoj visini, što je osmoricu vatrogasaca sa tri vozila sprečavalo da brže intervenišu.


U saopštenju, koje je dostavljeno medijima, navodi se da je kineska kompanija odlučila da odmah zaustavi rad topionice i krene u remont koji je, prema planu održavanja, bio planiran za novembar, pošto je proteklih dana, usled kvara na opremi pogona, povećana emisija dimnih gasova, što je negativno uticalo na kvalitet vazduha u Boru.

Kompanija izražava žaljenje zbog takve, nepredviđene situacije. Posle ispitivanja, potvrđeno je da su uzroci ovog prekoračenja ozbiljna oštećenja već veoma stare opreme za sakupljanje prašine i dimnih gasova, kao i sistema za odsumporavanje, što dovodi do povećanja prelivanja dimnih gasova.

ULOŽILI TRI MILIJARDE DOLARA


KINEZI su 63 odsto akcija RTB za sumu od 350 miliona dolara, otplatu dugova od 200 miliona i najavljene investicije u narednih šest godina od 1,26 milijardi dolara preuzeli 18. decembra 2018. Istovremeno, "Ziđin" je, za sumu od blizu 1,8 milijardi dolara, kupio od kanadskog "Nevsuna" i američkog "Friporta" nalazište bakra "Čukaru peki", nedaleko od Bora, koje se smatra jednim od najbogatijih nalazišta tog metala na svetu i gde su već započeli pripreme za otvaranje podzemnog rudnika crvenog metala.


Kompanija daje izuzetno veliki značaj zaštiti životne sredine, bez obzira na to što je prekomerna emisija dimnih gasova problem istorijskog nasleđa, što je i pre preuzimanja RTB ovaj problem godinama bio prisutan i što dimni gasovi iz topionice nisu jedini faktor koji utiče na kvalitet vazduha na ovom prostoru.


U pogledu neadekvatne opreme i objekata, kompanija preduzima niz mera za optimizaciju procesa proizvodnje, pojačavanje rada na održavanju i remontu opreme, pojačavanje sistema za sakupljanje dimnih gasova, kao i za odsumporavanje, u čemu su realno postignuti značajni rezultati.


Zbog starosti postojećih objekata potrebno je sprovesti sveobuhvatnu tehničku rekonstrukciju i delimičnu izgradnju topionice. Ovo se posebno odnosi na sistem za sakupljanje dimnih gasova i sistem za odsumporavanje.

Foto: Tanjug

 

ANTIĆ: HTELI RANIJE U OBNOVU

MINISTAR energetike Aleksandar Antić izjavio je u četvrtak da je "Ziđin" započeo ranije nego što je planirano remont topionice u RTB-u zbog velikog zagađenja vazduha u Boru i izrazio očekivanje da će remont trajati nekoliko nedelja. Kaže da je u proteklih nekoliko dana u pikovima ta zagađenost bila iznad dozvoljenog nivoa, a pogotovo kada je u pitanju sumpor-dioksid. Ministar ističe da je ranije početak remonta topionice bio planiran za novembar, ali da su doneli odluku da obave remont odmah. Naglasio je da je "Ziđin" brzo reagovao i započeo remont.

Antić dodaje da će u okviru remonta biti detektovani kvarovi na opremi koji su doveli do ispuštanja gasova.


Upravo zbog toga, kada je Kompanija preuzeta, odlučeno je da se prioritet da ulaganjima u topionicu i planirano je da ukupna investicija bude 265 miliona dolara.


Planiraju da do kraja decembra 2022. završe tehničku rekonstrukciju topionice, pri čemu će se prioritet dati završetku sistema za sakupljanje dimnih gasova i sistema za odsumporavanje do kraja decembra 2021, uz pretpostavku da će blagovremeno od nadležnih institucija dobiti sve potrebne građevinske i ostale dozvole.
Pre nekoliko dana gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić podneo je krivičnu prijavu protiv odgovornih u topionici zbog zagađenja vazduha.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)