RUSKI MINISTAR FINANSIJA PORUČIO EU: Ako dirnete našu imovinu, odgovorićemo na isti način

Novosti online

22. 12. 2023. u 00:14

RUSIJA će, ako prihodi od njenih zamrznutih sredstava u EU budu otuđeni, uzvratiti na apsolutno simetrični način, upozorava ruski ministar finansija Anton Siluanov u intervjuu za "Rusija 24".

РУСКИ МИНИСТАР ФИНАНСИЈА ПОРУЧИО ЕУ: Ако дирнете нашу имовину, одговорићемо на исти начин

Foto: Printksrin/Jutjub/ABCNews

Prema njegovim rečima, u Rusiji ima dovoljno sredstva na bankovnim računima tipa "S" koje mogu da otvaraju samo stranci, a među njima su i sredstva entiteta iz neprijateljskih zemalja.

Sva ta sredstava su zamrznuta, tvrdi Siluanov dodajući da "ih nije malo", a i prihod od njihovog korišćenja bi bio značajan.

Evropska komisija je prošle nedelje odobrila predlog da se prihodi od zamrznutih sredstava Banke Rusije usmere na programe obnove Ukrajine.

Kako navodi izvor u Briselu, sva sredstva ruske Centralne banke su nakon zamrzavanja, prebačena na depozitne račune. Ova sredstva su počela da stvaraju velike profite koji se ne mogu povući. Evropska komisija smatra da, pošto su ovi prihodi direktna posledica uvedenih sankcija, oni ne pripadaju ni ruskoj državi, ni deponentima.

Nakon početka Specijalne vojne operacije, EU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra. Oko 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijskog "Juroklira", jedne od najvećih klirinških organizacija u međunarodnoj trgovini hartijama od vrednosti na svetskom tržištu.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata