"NAŠA ZEMLJA JE U POTPUNOSTI EKONOMSKI I FINANSIJSKI STABILNA": Mali odbacio navode Jovanovića da Srbiji preti dužničko ropstvo

Novosti onlajn

23. 10. 2023. u 19:44

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar finansija Siniša Mali odbacio je danas navode šefa Poslaničke grupe „Narodne stranke“ Stefana Jovanovića da Srbiji preti dužničko ropstvo, i naglasio da je naša zemlja u potpunosti ekonomski i finansijski stabilna.

НАША ЗЕМЉА ЈЕ У ПОТПУНОСТИ ЕКОНОМСКИ И ФИНАНСИЈСКИ СТАБИЛНА: Мали одбацио наводе Јовановића да Србији прети дужничко ропство

Foto: Instagram/ mali_sinisa

- Moje pitanje za vas, s obzirom da ste rekli da nam preti dužničko ropstvo jeste, da li znate koliki je javni dug jedne Nemačke? 2.589 milijardi evra. Jedne Francuske preko 3.000 milijardi evra, a naš 35 milijardi evra. Nikada se ne govori o apsolutnom iznosu javnog duga. Javni dug je u Nemačkoj preko 80 odsto BDP, u Srbiji je udeo javnog duga u BDP 51 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta i daleko ispod proseka evrozone koji je 91 odsto. U Hrvatskoj je udeo javnog duga preko 80 odsto u BDP-u - naveo je Mali.

Ministar je istakao da Srbija ekonomski stoji mnogo bolje nego neke razvijenije zemlje, što kažu i Međunarodni monetarni fond i međunarodne rejting agencije.

Siniša Mali je istakao i da se novac za koji se zadužimo ulaže u izgradnju auto-puteva, brzih saobraćajnica, škola, bolnica, a ne za potrošnju, te naglasio da se dugoročne investicije finansiraju dugoročnim izvorima fianansiranja.

- Prosečna ponderisana kamata na kredite bila je 13 odsto pre 11 godina, a ponderisana kamatna stopa danas iznosi 3,4 odsto na naš javni dug, što dovoljno govori da nema nikakvog rizika kada je naš javni dug u pitanju - naglasio je Mali i podvukao da je Srbiji dužničko ropstvo pretilo 2012. godine, ali da smo uspeli da se izvučemo iz te situacije.

Govoreći o ulaganjima u zdravstvo, Mali je rekao da od 2008. do 2012. godine nijedna nova zdravstvena institucija nije izgrađena, a od 2012. do danas je izgrađeno, rekonstruisano i obnovljeno 142 zdravstvene ustanove u našoj zemlji.

Ističući da nije tačno da se smanjuju ulaganja u zdravstvo u narednoj godini, Siniša Mali je naveo koje zdravstvene ustanove širom Srbije će dobiti magnetne rezonance, mamografe i ultrazvučne aparate.

- Hoćemo da svaki grad, svako mesto, svaka zdravstvena ustanova gde je to moguće, ima mamograf, ultrazvučni aparat, magnetnu rezonancu. I to je poruka koliko smo posvećeni našem zdravstvu i ukupnom kvalitetu života građana Srbije - naglasio je potpredsednik Vlade.

Mali je istakao i da je Jovanovićeva stranka najmanje pozvana da komentariše pitanje Kosova i Metohije, s obzirom da je njihov lider Vuk Jeremić taj koji je pred Međunarodnim sudom pravde inicirao pitanje za koje Aljbin Kurti kaže da je temelj kosovske nezavisnosti.

- Kurti je u intervjuu jednom listu rekao da je ta presuda, čije je donošenje inicirao Vuk Jeremić zabetonirala temelje kosovske nezavisnosti. Ne znam zašto svoje izlaganje započinjete pitanjem Kosova i Metohije. Za razliku od vas, predsednik Aleksandar Vučić, Srpska napredna stranka i naša koalicija se svaki dan bori da očuva živote naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji i da ispravimo sve greške koje ste namerno ili slučajno uradili i zbog kojih trpimo posledice i danas - naveo je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave