SAMO POREZ PLAĆA 55.000 EVRA: Najveću obavezu na ime imovine ima Beograđanin sa Starog grada

S. B.

02. 09. 2023. u 17:27

AKO je po cehu na poreskoj uplatnici, najvredniju imovinu u Beogradu nema vlasnik luksuzne vile u tradicionalno elitnim delovima Savskog venca. Evidencija prestoničkih poreznika pokazuju da ubedljivo najveći porez na imovinu ove godine mora da plati jedan Beograđanin sa Starog grada. Posedovanje niza nekretnina u srcu Beograda ove godine ga košta ravno - 6,44 miliona dinara. U evrima je to nešto više od 55.000.

САМО ПОРЕЗ ПЛАЋА 55.000 ЕВРА: Највећу обавезу на име имовине има Београђанин са Старог града

Foto P. Mitić

Zanimljivo je što nije reč o kućama i dupleksima. On ovoliki porez plaća jer je vlasnik 13 garaža i pomoćnih objekata i 11 poslovnih prostora. Sekretarijat za javne prihode Beograda, u fiskalnoj 2023. godini, utvrdio je porez na imovinu za 840.000 obveznika, građane. Ovaj sugrađanin je apsolutni rekorder. Vrednost ove imovine je veoma teško odrediti, jer se porez na imovinu građana propisuje progresivno. Poreska stopa zavisi od ukupne vrednosti.

Agenti za promet nekretnina ne sumnjaju da mu rentiranje tog prostora donosi daleko veću zaradu.

- Verovatno ih izdaje, to deluje izvesno - smatra Peđa Dević, vlasnik jedne beogradske agencije. - U centru prestonice garaže se plaćaju i po 200 evra mesečno. Situacija sa poslovnim prostorom je raznolika. Lokali do ulice vrede više. Na primer, u Bulevaru kralja Aleksandra do ulice paprene su cene rente, a u onim bočnim ulicama su pet ili šest puta manje. Problem je što su oni u istoj zoni i poreznici im obračunavaju sličnu obavezu. Ljudi su imali problem u centru grada. Ista je zona Knez Mihailova ulica i donji deo Sremske, a cene zakupa se kud i kamo razlikuju. Poslovni prostor se izdaje i za sedam, 12, ali i 100 evra po kvadratu. Njemu se to svakako isplati. Na obaveze prema državi obično ide jedna ili dve mesečne rate. Vlasniku ostaje deset kirija.

Skala

GRAĐANIMA se poreska obaveza na imovinu utvrđuje progresivno. Najpre se utvrde osnovice za svaku nepokretnost i njihovi iznosi se saberu. Kada je zbog osnovica manji od 10 miliona dinara, poreska stopa je 0,4 odsto. Za osnovice vredne od 10 do 25 miliona dinara, stopa je 0,6 odsto. Po toj stopi se plaća na iznos koji premašuje deset miliona dinara. Kada osnovice vrede od 25 do 50 miliona, stopa je jedan odsto, a zbir veći od 50 miliona - dva odsto.

Vrednu imovinu imaju građani širom Srbije. Najveći utvrđeni iznos poreza na imovinu građana u Jagodini, ove godine, dostigao je iznos od 2.589.242 dinara. Reč je o vlasniku više nepokretnosti, koji poseduje kuću, poslovnu zgradu, stanove... U Malom Zvorniku najveći porez na imovinu iznosi 112.001,56 dinara. Plaća ga sugrađanin, vlasnik poslovnih zdanja. Prosečan iznos poreza za građane je 4.216 dinara.

U Kikindi najviši iznos poreza na imovinu ove godine iznosi oko 1,2 miliona dinara, a utvrđen je za poljoprivredno zemljište.

Ukupno

UKUPNO utvrđena obaveza za porez na imovinu građana za 2023. godinu iznosi 13.86 milijardi dinara. Uvek se planira da se utvrđene obaveze i naplate u ukupnom iznosu, uzimajući u obzir da se naplata utvrđenog javnog prihoda može obaviti redovno od strane poreskog obveznika, kao i u postupku prinudne naplate od strane poreskog organa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić