CENA URANIJUMA SKAČE: Najviša na svetskim tržištima za poslednjih 16 meseci

Novosti online

25. 08. 2023. u 20:25

CENA uranijuma je danas na njujorškoj robnoj berzi NYMEX dostigla 58,2 dolara po funti (funta je otprilike 450 grama), što je najviše u poslednjih 16 meseci.

ЦЕНА УРАНИЈУМА СКАЧЕ: Највиша на светским тржиштима за последњих 16 месеци

Foto: EPA

Prema podacima "Biznis insajdera", vrednost uranijuma ovog leta beleži velike oscilacije.

Njegova vrednost je 27. juna počela da pada sa 56 dolara po funti na 42,5 dolara, koliko je zabeleženo 14. avgusta, a nakon toga je opet porasla na današnjih 58,2 dolara po funti.

Glavni razlog za rast cena ovog metala je stalni rizik prilikom snabdevanja usled zaoštrene političke situacije u svetu, navodi portal "Trejdink ekonomiks".

Rusija ima skoro 50 odsto udela polovinu svetskog udela u obradi i obogaćivanju uranijuma, a glavni proizvođači su Kazahstan, Kanada i Australija.

Afrička država Niger, u kojoj se nedavno dogodio puč i kojoj Ekonomska zajednica država Zapadne Afrike (EKOVAS) preti vojnom intervencijom takođe je jedan od proizvođača tog energenta, a u svetskoj proizvodnji učestvuje sa oko pet ofsto.

Uranijum se koristi pre svega kao gorivo u nuklearnim elektranama.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)