JEDINO ĆE FALITI KRASTAVCA: "Novosti" sa povrtarima u Leskovcu - zadovoljni potražnjom, prodajom i cenom povrća (FOTO)

Игор Митић
Igor Mitić

21. 08. 2023. u 14:12

CENA povrća ove godine nije bila loša i prinos je bio dobar, ali je nevreme uništilo veliki broj plastenika širom Leskovačke kotline, pa je bilo teško održati rod i zaštititi ga od bolesti. Da nije toga, vredni povrtari na jugu Srbije ističu da bi mogli da kažu da su imali dobru sezonu. Ovako strahuju od ulaganja koja ih očekuju naredne godine.

ЈЕДИНО ЋЕ ФАЛИТИ КРАСТАВЦА: Новости са повртарима у Лесковцу - задовољни потражњом, продајом и ценом поврћа (ФОТО)

foto: I.Mitić

Na Kvantaškoj pijaci u Leskovcu ponuda većine kultura manja je od potražnje, pa se cene održavaju na relativno visokom nivou. Trenutno se najviše traže paradajz i krastavac, koga nema u dovoljnim količinama, a počela je i prodaja paprike za ajvar proizvedene u zaštićenim uslovima. Njome se trguje po ceni od 140 do 150 dinara za kilogram.

Srđan Micić iz Navalina zasadio je 25 ari ove paprike na otvorenom i prema trenutnom stanju na tržištu veruje da njena cena neće biti manja.

- Berba bi trebalo da počne za 20 dana. Zadovoljni smo kvalitetom i rodom. Biće dobro ako trenutna cena ostane ista. Paprika se odlično prodaje, a sezona pripreme zimnice nas očekuje tek sredinom septembra - ističe Micić.

Njegov kolega iz Guberevca Novica Mladenović, osim paprike u 16 plastenika, sadi i džinku na 35 ari.

- Cene su realno visoke, a kvalitet, tu i tamo, upitan. Vadi nas potražnja, jer robe trenutno nema dovoljno. Paprika za ajvar neće biti jeftina. Zbog kiše nije mogla na vreme da se sadi, pa dosta kasni - objašnjava nam Novica.

I trgovci ističu da robe nema dovoljno. Paradajz je tokom cele sezone imao dobru cenu, a i sada je viša u odnosu na prošlogodišnju. Prodaje se za 100 do 120 dinara, a popularni pink i za 150 dinara po kilogramu.

- Svako ko je ove godine imao paradajz uzeo je pare. Kad počne zimnica biće i skuplji. U leto prošle godine prodavao se za 300 do 400 dinara za gajbu, a sada istu količnu treba da platite od 1.000 do 1.300 dinara. Još je rano za crvenu papriku za ajvar, ali ne verujem da će njena cena biti manja od trenutne - priča nam jedan od trgovaca i ističe da je potražnja za povrćem odlična za ovo doba godine.

foto: I.Mitić

Dvojica mladih povrtara, Miloš Đorđević i Aleksandar Stevanović, iz Razgojne proizvode više različitih kultura. Zadovoljni su cenom povrća, ali ističu da je sve poskupelo, pa i njihova roba, a zarada je, kako kažu, pod znakom pitanja.

Krompir košta od 60 do 70

I KROMPIR je skuplji u odnosu na isti period prošle godine. Cena mu je od 60 do 70 dinara. Proizvođači su ipak nezadovoljni zbog velikih troškova, pa se proizvodnja, kako kažu, jedva isplati. Zelena odnosno žuta paprika, lošijeg kvaliteta, može da se nabavi po ceni od 80 do 100 dinara za kilogram, a ona bolja za 120 dinara. Luk se plaća 70, a šargarepa od 90 do 100 dinara po kilogramu.

- Ova pijaca je kocka velika. Jednog dana prođeš super, a sutra ti ostane roba koju možeš samo da baciš. Stalno se menjaju ponuda i potražnja. Sada su najtraženiji paradajz i krastavac, pa imaju i najbolju cenu - pričaju nam ovi mladići, braća od tetke, kraj kutija sa kupusom koji prodaju po ceni od 50 dinara za kilogram.

foto: I.Mitić

Miloševa porodica se bavi plasteničkom proizvodnjom na površini od skoro jednog hektara. Nevreme im je pocepalo folije, pa se vodila borba da paradajz zaštite od plamenjače, dok Aleksandar ima nešto manji broj plastenika, a najbolju zaradu imao je od krastavca kojim se u Leskovcu trenutno trguje za 120 dinara po kilogramu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)