NASTAVLJA SE DEDOLARIZACIJA: Saudijska Arabija i UAE odbacuju rekordne količine dolara

Novosti online

17. 08. 2023. u 17:28

ZALIHE američkih obveznica u Saudijskoj Arabiji pale su na najniži nivo u više od šest godina, piše "Blumberg".

НАСТАВЉА СЕ ДЕДОЛАРИЗАЦИЈА: Саудијска Арабија и УАЕ одбацују рекордне количине долара

Foto Pixabay free images

Zalivska zemlja je u junu prodala više od tri milijarde dolara državnog duga SAD, dok je njihov sused, Ujedinjeni Arapski Emirati prodao skoro četiri milijarde dolara.

Naftne države u regionu Persijskog zaliva traže nove načine za investiranje kako bi ostvarile veće prinose u svetu kome je dosta hegemonije američkog dolara.

Iako "Blumberg" saudijska ulaganja u "rizičnu imovinu" (sve osim nafte) poput proizvođača električnih vozila "Lucid", "Uber" ili fudbalski klub "Njukasl" predstavlja kao moguće potencijalne gubitke za Kraljevstvo, globalno gledano, preraspodela saudijskog bogatstva mogla bi da dovede do viših američkih kamatnih stopa.

Kina je takođe rasprodala američke obveznice u vrednosti od 11,3 milijarde dolara, kako bi svoj "dolarski novčanik" svela na najniži nivo od sredine 2009. Japan i Velika Britanija bili su među najvećim kupcima onoga što se i dalje smatra jednim od najsigurnijih sredstava za posedovanje.

Saudijska Arabija je najveći svetski izvoznik nafte i stub petrodolarskog sistema uspostavljenog 1970-ih koji se oslanja na cene izvoza sirove nafte u američkoj valuti. Iako je decenijama održavala vezu sa dolarom i ulagala u američku imovinu, sada nastoji da ojača svoje odnose sa ključnim trgovinskim partnerima, uključujući Kinu, kao deo napora da diverzifikuje ekonomiju dalje od energije.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST: Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)