MOSKOVSKI SUD ZAMRZNUO IMOVINU "GOLDMAN SAKSA": Zbog dugova privremeno oduzeta imovina u nekoliko ruskih kompanija

Novosti online

08. 08. 2023. u 19:23

RUSIJA sud zamrznuo je oko 36 miliona dolara vrednu imovinu "Goldman Saksa" u zemlji nakon što je državna banka "Otkritije", koja je pod zapadnim sankcijama, podnela tužbu protiv američke banke.

МОСКОВСКИ СУД ЗАМРЗНУО ИМОВИНУ ГОЛДМАН САКСА: Због дугова привремено одузета имовина у неколико руских компанија

FOTO: N. Skenderija

"Otkritije" je optužila "Goldman" da je odbio da ispuni dužničke obaveze po osnovu ugovora o derivatima sklopljenim između dve banke u iznosu od 615 miliona rubalja (6,4 miliona dolara). Prema sudskim dokumentima objavljenim ranije ovog meseca, "Goldman" je saopštio da nije mogao da izmiri dug upravo zbog sankcija koje su protiv ruske banke uvele SAD i druge zapadne države.

"Otkritije" je pak tvrdio da je "Goldman Saks" želeo da se povuče iz Rusije, što bi onemogućilo naplatu dugova, i zatražio da sud privremeno zapleni imovinu američke banke dok se slučaj ne reši.

Privremeno zamrznuta imovina uključuje pet odsto udela, u vrednosti od 27 miliona dolara, prema najnovijoj ceni akcija, u najvećem ruskom prodavcu dečje robe "Detski mir" ("Dečji svet"). "Goldman" je rukovodio imovinom kompanije u Moskvi od 2017. godine.

Sud je naložio privremeno oduzimanje manjih udela u drugim ruskim kompanijama u vlasništvu fonda "Goldman Saks III SICAV", registrovanog u Luksemburgu. Ova imovina uključuje akcije vodećih ruskih banaka "Sberbank" i VTB, koji sada poseduje "Otkritije", kao i "Gasprom", "Lukoil", najveću rusku avio-kompaniju "Aeroflot" – svi su pod zapadnim sankcijama – i jedan od najvećih trgovaca u zemlji "Magnit".

Prema godišnjem izveštaju za 2022, "Goldmanov" fond je smanjio cenu ove imovine na nulu. Međutim, na osnovu najnovije cene akcija kompanija, njihova tržišna vrednost premašuje 9,3 miliona dolara.

Američka banka je u martu 2022, nakon početka ruske SVO, objavila da planira da prestane da posluje u Rusiji, gde je bila prisutna od 1998. godine, ali taj proces još nije okončala.

Nade u brzi izlazak iz Ruske Federacije su pale u vodu kada je tamošnji predsednik Vladimir Putin prošle godine propisao da strani vlasnici iz "neprijateljskih" zemalja ne mogu da sklapaju poslove bez njegovog odobrenja. Na listi pogođenih kompanija nalazilo se i 45 zapadnih banaka s filijalama u Rusiji.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU: Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)