ZA STOLARIJU I IZOLACIJU 1,8 MILIJARDI DINARA: Kreće novi krug energetske sanacije domaćinstava

E.B.T.

20. 07. 2023. u 17:08

DRŽAVA će u novom krugu subvencija za energetsku sanaciju domaćinstava izdvojiti 1,8 milijardi dinara. Zainteresovani građani će moći da konkurišu za zamenu stolarije, ugradnju izolacije, kotlova za grejanje, solarnih panela. Po prvi put će moći da dobiju subvenciju koja pokriva i do 65 odsto troškova, umesto dosadašnjih 50 procenata, ukoliko se prijave za više od jedne mere. Iz obezbeđenih sredstava do 9.000 domaćinstava moći će da smanji potrošnju energetije.

ЗА СТОЛАРИЈУ И ИЗОЛАЦИЈУ 1,8 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА: Креће нови круг енергетске санације домаћинстава

Foto: Z. G.

Resorna ministarka Dubravka Đedović danas je uručila ugovore o sufinansiranju energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u 131 lokalnoj samoupravi, koje su ispunile uslove za realizaciju tog programa. U okviru projekta "Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji", ministarstvo će za ove subvencije izdvojiti jednu milijardu, a opštine i gradovi 800 miliona dinara.

-Energetska efikasnost se tiče svih nas, ne samo države i Vlade, već svih vas jedinica lokalnih samouprava, industrije, privrede malih i velikih preduzeća – rekla je Đedovićeva. - To je zadatak u kome svi moramo da učestvujemo. Ovaj program Ministarstvo uspešno sprovodi već tri godine. Pomoć građanima da zamene vrata, prozore, postave izolaciju, ugrade efikasne kotlove i postave solarne panele, predstavlja zajednički rad na energetskoj tranziciji.

Ona je istakla da je u protekle tri godine oko 20.000 domaćinstava bilo u prilici da sprovede neku meru energetske sanacije.

-Prvi put na ovom javnom pozivu građani mogu da dobiju i do 65 odsto subvencije ako se prijave za više od jedne mere – rekla je Đedovićeva. - Prednost imaju opštine koje su najmanje razvijene i kod kojih je visoko zagađenje. Njih je bilo 49 na ovom pozivu. Između 8.000 i 9.000 domaćinstava moći će da smanji potrošnju energije, a uštedeće se 90 miliona kilovat sati.

Ona je najavila da će javni pozivi za energetsku sanaciju domaćinstava biti raspisivani i narednih godina.

-Projekat će trajati pet godina, svake godine će biti slični pozivi, a važno je da nema rokova – naglasila je ministarka. - Građani nemaju rok za prijave, poziv je otvoren cele godine. Očekujemo da će 50.000 domaćinstava da primi subvencije za šta je opredeljeno 50 miliona dolara u saradnji sa Svetskom bankom i drugim finansijskim institucijama. Najjeftija je ona enegija koja se ne potroši. Zato se efikasnom potrošnjom značajno pomaže energetskom sistemu Srbije.

REKONSTRUKCIJA MREŽE SMANjUJE GUBITKE

MINISTARKA energetike Dubravka Đedović je najavila i planove za rekonstrukciju distributivne mreža i smanjenje gubitaka u prenosu struje.

-Radimo na smanjenju gubitaka na prenosnoj distributivnoj mreži – istakla je Đedovićeva. - Kroz posete opštinama i na osnovu izveštaja koje dobijam, svesna sam koliko zapravo svi trpimo zbog ispadanja, gubitaka na mreži, zbog nekontinuiranog sprovođenja električne energije do građana. Želimo to da prebrodimo, a to možemo da postignemo samo većim ulaganjima. U planu je rekonstrukcija nadzemne niskonaponske distributivne mreže, odnosno zamena drvenih električnih stubova betonskim, kao i ugradnja savremenih provodnika.

Takođe će, kako dodaje, biti zamenjeni srednji i visokonaponski transformatori, zapravo oni kojime je istekao radni vek. Ona navodi da je planirana i automatizaciju srednje naponske distributivne mreže, što će smanjiti broj ispada i prekida. Prema njenim rečima, izuzetno je važna i zamena postojećih električnih brojila "pametnim", što će umanjiti tehničke gubitke, ali i sprečiti neovlašćena preuzimanja struje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!