SREĐIVANJE KLIMA PO PAPRENIM CENAMA: Majstori upozoravaju da bi to bio preskup poduhvat

S. B.

13. 07. 2023. u 16:40

GODINAMA urbanisti objavljuju rat klima-uređajima. Preciznije njihovim spoljnim jedinicima. Poslednjih najmanje deset godina, s vremena na vreme, neka uprava pokušava da ih preseli sa uličnih fasada. Do sada im nije pošlo za rukom. Istu nameru ima i Ministarstvo građevinarstva koje u Predlogu izmena i dopuna zakona o planiranju i izgradnji predviđa izmeštanje klimatizacije sa vidljivih delova zgrade. Struka, međutim, upozorava da bi takav poduhvat za građane Srbije bio preskup. Izvesno je da bi bio i u suprotnosti sa namerama da se radi više na energetskoj efikasnosti.

СРЕЂИВАЊЕ КЛИМА ПО ПАПРЕНИМ ЦЕНАМА: Мајстори упозоравају да би то био прескуп подухват

Foto P. Milošević

Izmene ovog propisa su još u skupštinskoj proceduri, a tretman klima-uređaja samo jedna od niza novina u njemu. Ministarstvo veruje da sa svojih fasada ove uređaje najpre treba da uklone vlasnici zgrada javne namene u zaštićenim zonama.

- Ovim članom propisano je i da su vlasnici zgrada javne namene koje se nalaze u granicama nepokretnih kulturnih dobara i njihovoj zaštićenoj okolini u obavezi da u roku od dve godine od dana stupanja na snagu ovog Zakona sa uličnih fasada uklone sve spoljne jedinice uređaja za klimatizaciju odnosno da ovi uređaji ne budu vidljivi - stoji u obraloženju Predloga zakona. - Vlasnici zgrada, odnosno posebnih delova objekata u granicama u granicama nepokretnih kulturnih dobara i njihovoj zaštićenoj okolini su u obavezi da iste uklone u roku od pet godina. Obaveza je vlasnika zgrada da van granica nepokretnih kulturnih dobara i njihove zaštićene okoline ukloni spoljne jedinice uređaja za klimatizaciju, u roku od deset godina.

Praksa, međutim, kaže da je ova ideja teško sprovodiva. Majstori u klima servisima, koji se decenijama bave ugradnjom ovih uređaja, kažu da poduhvat nije - nemoguć. Ali biđe - preskup. Cene nisu još formirane, jer to trenutno niko ne radi, ali zahteva velik rad i materijal.

- Fizički bi seldiba bila izvodljiva, ali to će biti papreno - kažu nam u jednom prestoničkom servisu. - Morale bi da se postave maske sa unutrašnje strane da se zaštite jedinice. To još niko ne radi, pa se ne zna precizno cena. Svakako bi zavisila od veličine i tipa uređaja. Uvek je načelo što manje inastalacija, da bi klima bila efikasnija. Sve duže od tri metra mora da se vakuumira. Efikasnost uređaja slabi i troši se više struje. U novogradnji je moguće postaviti klimu pre fasade, ali u starogradnji ona uvek ide na fasadu. Imate stanove bez lođa i terasa. Oni bi morali spoljne jedinice da postavljaju u hodnik ili svetlarnike. Kondenz vode mora da se sprovede. To bi bilo pitanje gde i kako. Ne može da curi u hodniku. Sve je to ogromna investicija.

Kazne

PREDLOG zakona predviđa i kazne. Od 50.000 do 100.000 dinara sledi vlasniku zgrade, firmi, ako u roku od dve, odnosno pet, odnosno deset godina sa uličnih fasada ne ukloni sve spoljne jedinice. Kazna od 25.000 do 50.000 preti vlasnicima građanima, a 50.000 dinara odgovornima u lokalnim samoupravama ako u propisanim rokovima ne donese opšti akt.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024