REŠAVAJU PAPIR KOJI NEDOSTAJE: Inicijativa RGZ i javnih izvršitelja

S. B.

07. 07. 2023. u 16:04

REPUBLIČKI geodetski zavod i Komora javnih izvršitelja pripremaju predlog izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Novine u ovom propisu omogućile bi javnim izvršiteljima da pomognu građanima i firmama u rešavanju problema stare i nepotpune dokumentacije, zbog čega nisu u mogućnosti da upišu nekretnine u katastar. Nacrt izmena i dopuna zakona uskoro će biti dostavljen Ministarstvu pravde.

РЕШАВАЈУ ПАПИР КОЈИ НЕДОСТАЈЕ: Иницијатива РГЗ и јавних извршитеља

Foto V. Danilov

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković i predsednik Komore javnih izvršitelja Bojan Kostić su ocenili da problem nepotpune dokumentacije guši ceo lanac institucija koje građani moraju da prođu u postupku upisa u katastar.

- Izmenama Zakona koje pripremamo dajemo mogućnost kolegama izvršiteljima da utvrđuju verodostojnost dokumentacije i pomognu građanima u celom procesu - rekao je Drašković. - Na taj način ćemo ubrzati celu proceduru, a građani će u zakonskom roku svoju imovinu moći da upišu u katastar nepokretnosti.

Trenutno je stanje takvo da je neregulisano tržište nekretnina u Srbiji skoro jednako regulisanom. U Katastar nepokretnosti je upisano oko 4,9 miliona kuća i stanova, dok je u Registru neregulisanih objekata oko 4,8 miliona. U statusu neregulisanih su nepokretnosti zidane bez dozvole, ali i one koje iz različitih razloga, iako legalne, nisu uknjižene. Oko 2,8 miliona nekretnina je, kako su ranije objašnjavali u RGZ, podložno regulaciji. Imaju neku vrtu dokumentacije, ali je ona nedovoljna za upis. Treba je osnažiti. Ta dokumenta treba da se konvalidiraju.

I tu bi sada pomoć mogla da stigne od izvršitelja. Oni bi na terenu pokušali da nađu rešenje za ojačanje dokumentacije građana i firmi, kako bi ta nekretnina mogla da se uknjiži. Izvršitelj u praksi treba da reši problem "fali ti jedan papir". Na primer, ima porodica koje su nekada društveni stan otkupili od svoje bivše firme. To preduzeće već decenijama ne postoji i ne posluje, a da bi se stan ukljižio neophodna je potvrda da je stan isplaćen u celosti. Izvršitelj bi, shodno svojim ovlašćenima, izlaskom na teren, mogao da utvrdi da porodica u tom stanu stanuje decenijama, i posle pregleda dokumentacije bi mogao da donese rešenje kojim se potvrđuje da je stan u vlasništvu tih ljudi. Dokumentacija bi bila dopunjena tim rešenjem i tada bi upis nekretnine bio moguć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!