"NE BI BILO MUDRO": Šef CIA - Ekonomsko odvajanje od Kine bilo bi budalasto

Novosti online

03. 07. 2023. u 08:14

PREKIDANjE ekonomskih veza sa Kinom ne bi bilo mudro za SAD s obzirom na duboku ekonomsku međuzavisnost između dve zemlje, upozorio je direktor CIA Vilijam Barns na predavanju britanskoj "Dičli fondaciji" u Oksfordširu.

НЕ БИ БИЛО МУДРО: Шеф ЦИА - Економско одвајање од Кине било би будаласто

Foto:Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Prema Barnsovim rečima, Kina je jedina zemlja na svetu "sa namerom da preoblikuje međunarodni poredak i ima sve više ekonomske, diplomatske, vojne i tehnološke moći da to učini".

On predlaže da umesto razdvajanja od Pekinga, Vašington treba da se fokusira na diversifikaciju svojih lanaca snabdevanja.

- U današnjem svetu, nijedna zemlja ne želi da se nađe na milosti jednog jedinog aktera za kritične minerale i tehnologije... Odgovor na to nije da se odvojimo od ekonomije poput kineske, što bi bilo budalasto, već da razumno umanjimo rizik i obezbedimo raznolike i istrajne lance snabdevanja, štiteći tako našu tehnološku prednost i ulažući u industrijske kapacitete - rekao je Barns.

Niz ekonomskih sankcija koje je Vašington uveo Pekingu u pokušaju da zaustavi njegov tehnološki napredak doprineo je zatezanju odnosa između SAD i Kine. Tokom proteklih nekoliko meseci, SAD su uvele kontrolu izvoza za kineskoj industriji poluprovodnika i stavile određene kineske kompanije na crnu listu zbog navodnog snabdevanja Rusije vojnom tehnologijom.

Prošle sedmice su se pojavili izveštaji da Vašington razmišlja o dodatnim ograničenjima na prodaju poluprovodnika koji se koriste za razvoj veštačke inteligencije u Kini, i da se takođe sprema da izda izvršnu naredbu o kontroli investicija u Kini.

Peking, koji smatra mere Vašingtona kršenjem pravila međunarodne trgovine, ranije ove nedelje je usvojio zakon o spoljnim odnosima koji vladi daje ovlašćenje da "preduzme neophodne kontramere" protiv zapadnih akata koji "ugrožavaju suverenitet, bezbednost i razvojne interese Kine kršenjem međunarodnog prava i osnovnih normi koje uređuju međunarodne odnose."

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: APOKALIPSA U PARIZU: "Novosti" na mestu eksplozije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!