EVROPSKO PITANJE OD MILION DOLARA: Kako smanjiti rizik od Kine

Novosti Onlajn

30. 06. 2023. u 16:24

LIDERI Evropske unije, koji se danas sastaju, spremni su da se obavežu da će smanjiti zavisnost bloka od Kine.

ЕВРОПСКО ПИТАЊЕ ОД МИЛИОН ДОЛАРА: Како смањити ризик од Кине

Foto:Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Takođe, oni će raspravljati o tome kako da postignu ravnotežu između "smanjenja rizika" i angažovanja u oblastima kao što su klimatske promene, preneo je Rojters.

- Ovo je pitanje od milion evra - rekao je letonski premijer Krisjanis Karins novinarima, po dolasku na dvodnevni samit u Briselu u četvrtak.

- Moramo da smanjimo rizik, jer su geopolitički odnosi Kine i Rusije potencijalni problem za sve nas - rekao je on.

U nacrtu zaključaka za samit poziva se Kina da izvrši pritisak na Rusiju kako bi zaustavila rat u Ukrajini i izražava zabrinutost zbog rastućih tenzija u Tajvanskom moreuzu. Istovremeno se naglašava zajednički interes za stabilne odnose između Kine i EU, kako bi Unija mogla da se "uhvati u koštac sa globalnim izazovima."

U petak će lideri EU pokušati da predstave jedinstveni evropski front, ali postoje jasne razlike između zemalja poput Francuske i Nemačke, sa značajnim poslovnim interesima u Kini, i Litvanije, kojoj je Peking uveo sankcije.

U zaključcima nacrta, koji još mogu da se promene, navodi se da će Evropska unija "smanjiti kritične zavisnosti i ranjivosti", uključujući i lance snabdevanja, kao i da će smanjiti rizik tamo gde je to potrebno.

- Evropska unija nema nameru da se razdvaja (od Kine) - piše u zaključcima.

Evropska unija, koju čini 27 zemalja članica, od 2019. godine smatra Kinu partnerom, konkurentom i sistemskim rivalom. Pojedini zvaničnici EU nedavno su saopštili da smatraju da je uloga "konkurenta" najvažnija.

U martu je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila da zaoštravanje kineske pozicije zahteva od Evrope da "smanji ekonomske i diplomatske rizike."

Komisija poziva članice EU da pristanu na jaču kontrolu izvoza tehnologija koje se mogu koristiti u vojne svrhe, imajući, pre svega, na umu Kinu.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OD BEOGRADA ZA SAMO DVA SATA: Odlične cene za prelepo letovalište - evo i gde se nalazi