BILO BI DUPLO GORE NEGO TOKOM VELIKE EKONOMSKE KRIZE: Šta svet čeka u slučaju blokade Tajvana?

Novosti online

30. 06. 2023. u 22:01

U SLUČAJU blokade Tajvana, gubitak svetske ekonomije, prema najkonzervativnijoj proceni, bio bi oko 2,7 triliona dolara u prvoj godini, objavio je list Tajpej Šibao.

БИЛО БИ ДУПЛО ГОРЕ НЕГО ТОКОМ ВЕЛИКЕ ЕКОНОМСКЕ КРИЗЕ: Шта свет чека у случају блокаде Тајвана?

Foto: Profimedia

Prema publikaciji, istraživači sa australijskog Instituta za ekonomiju i mir smatraju da bi kineska blokada Tajvana smanjila globalni BDP za 2,8%. Prema njihovim rečima, direktni gubici bili bi skoro duplo gori nego tokom svetske ekonomske krize 2008. godine.

Više od 60% gubitaka ili 1,6 triliona dolara bi palo na teret ekonomije Kine (pad BDP-a bi bio 7%) i Tajvana (oko 40%). Uz to, najjači udarac bi osetile zemlje jugoistočne Azije: gubici BDP u Australiji, Vijetnamu, Kambodži, Republici Koreji, Singapuru procenjuju se na 3-6%.

Blokada Tajvana dovela bi do globalnog pada investicija i potrošnje, volatilnosti na finansijskim tržištima, kao i smanjenja svetske trgovine i proizvodnje, koje kao komponente koriste čipove i druge poluprovodnike.

Osim toga, nastala bi ozbiljna kriza za globalnu proizvodnju računara i elektronike, budući da je ukupan udeo kontinentalne Kine i Tajvana u globalnoj industriji oko 31%.

Autori izveštaja su istakli da Tajvan čini oko 20 odsto svetske proizvodnje poluprovodnika, ali u najvisokotehnološkim od njih, tajvanski čipovi čine 92 odsto.

Napominje se da bi u slučaju uništenja takvih industrija na Tajvanu, njihova rekonstrukcija u drugim regionima sveta zahtevala najmanje 3 godine i ulaganja od oko 350 milijardi dolara.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI SU ZAPANJENI: Ovo što je Nikola Jokić bez lopte uradio najboljem defanzivcu NBA lige - nisu mogli ni da sanjaju (VIDEO)