"ZAŠTITA OD NEPRIJATELJSKIH ZEMALJA": U Briselu predstavljena prva Strategija ekonomske bezbednosti EU

Novosti online

20. 06. 2023. u 15:22

EVROPSKA komisija je prvi put predstavila protekcionističku Strategiju ekonomske bezbednosti EU koja će omogućiti proširivanje ovlašćenja Brisela, ograničavanje trgovine i razmene tehnologije sa zemljama koje su Zapadu neprijateljske.

ЗАШТИТА ОД НЕПРИЈАТЕЉСКИХ ЗЕМАЉА: У Бриселу представљена прва Стратегија економске безбедности ЕУ

Foto AP

Strategiju je na konferenciji za novinare u Briselu predstavio šef evropske diplomatije Žozep Borelj, a tekst strategije objavljen je na sajtu EK.

Kako se navodi, EU namerava da se „zaštiti od ekonomskih rizika uz primenu mera zaštite trgovine, kontrole stranih investicija i sopstvenog izvoza, bezbednosti mreža 5G i 6G, novih instrumenata za borbu protiv spoljnog ekonomskog pritiska (misli se na strane sankcije koje bi se primenjivale protiv EU)“, preneo je Sputnjik.

Komisija ističe da će glavni spoljnoekonomski partneri EU biti zemlje koje dele „evropske interese, vrednosti i procenu rizika“.

Borelj je, između ostalog, rekao da Unija nema dovoljnu količinu materijala za proširivanje proizvodnje municije već mora da ga uvozi.

- Za veću proizvodnju municije nemamo dovoljno ključnih materijala i njih moramo da uvozimo. To slabi našu stratešku autonomiju i predstavlja ozbiljan rizik po našu bezbednost - rekao je on na konferenciji za novinare.

Prva Strategija ekonomske bezbednosti EU treba da smanji spoljnu zavisnost Unije od uvoza ključnih resursa.

BONUS VIDEO: KULjA VODA NA SVE STRANE: Snimak oštećenja na brani Kahovskaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave