BRITANSKI NEDELJNIK: Zapad doživeo neuspeh – propao ekonomski rat protiv Rusije

Novosti online

11. 05. 2023. u 21:37

ZAPADNE zemlje su doživele neuspeh i nisu uspele da postignu svoje ciljeve objavljivanjem ekonomskog rata Rusiji nakon početka specijalne vojne operacije, piše britanski nedeljnik „Spektejtor“.

БРИТАНСКИ НЕДЕЉНИК: Запад доживео неуспех – пропао економски рат против Русије

Foto AP

Naime, kako se navodi, na Zapadu su brzo shvatili da druge zemlje sveta nisu spremne da odustanu od trgovine sa Rusijom koja je preusmerila isporuke nafte i gasa u Kinu i Indiju.

Rusija je uspela da prevaziđe zabrane koje je uveo Zapad pomoću paralelnog uvoza, dok je Evropa sama platila visoku cenu zbog bojkota ruske nafte i gasa. Međutim, i ruska ekonomija je pretrpela štetu, ali ni izbliza onome koliko su se nadali saveznici Ukrajine, piše autor članka.

-Zapad je pokrenuo sankcioni rat sa precenjenim osećajem svog uticaja u svetu. Nezapadne zemlje nisu imale želju da uvode sankcije ni protiv Rusije ni protiv ruskih oligarha. Rezultati te pogrešne računice svima su očigledni. Ruska ekonomija nije uništena, ona je jednostavno preorijentisana na Istok i Jug, umesto na Zapad, navodi se u članku.

Autori priznaju da sam plan da se Rusiji objavi rat sankcijama „nije nužno bio pogrešan“, ali istovremeno konstatuju da se Zapad „grdno vara“ ako i misli da će u budućnosti i dalje moći da vodi ratove „koristeći isključivo ekonomska sredstva, a ne bombe i metke“.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MALI IZ VAŠINGTONA: Investitori imaju poverenje u srpsku ekonomiju i njen potencijal za rast (FOTO)