TORBICA MERILIN MONRO, NARUKVICA OD 4,5 MILIONA EVRA: Šta još čuva Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom

Tanjug

02. 05. 2023. u 11:42

VIŠE od 800 nepokrenih stvari, 30-ak umetničkih slika čuvenih autora, ručni satovi, torbica glumice Merlin Monro, ali i ženska narukvica čija se vrednost procenjuje na oko 4,5 miliona evra nalaze se među imovinom o kojoj se stara Direkcija za upavljanje privremeno oduzetom imovinom.

ТОРБИЦА МЕРИЛИН МОНРО, НАРУКВИЦА ОД 4,5 МИЛИОНА ЕВРА: Шта још чува Дирекција за управљање одузетом имовином

Ilustracija/Foto: AP

Direkcija se trenutno stara o 113 kuća, 373 stana, 17 zgrada, sportskoj hali, 250 lokala i garažnih mesta, apartmanima na Kopaoniku, Zlatiboru, Divčibarama, Soko Banji, 35 privrednih društava, četiri hale i pet restorana.

Takođe, Direkcija čuva i 29 umetničkih slika autora kao što su Milan Konjović, Mila Milunović, Nikola Graovac, Janoš Mesaroš, Sergej Aparin i Lazar Vozarević, rečeno je u Direkciji.

U depou Direcije nalazi se i 130 ručnih satova, 41 ručni sat švajcarske marke “Brege”, ženska narukcija čiji je vrednost procenjena na oko 4,5 miliona evra i torbica holivudske dive Merlin Monro, koja je navodno prodata na aukciji 1999. godine za milion američkih dolara.

Imovina proistekla iz krivičnog dela se oduzima od osoba protiv kojih se vode krivični postupci, a može da bude oduzeta sva imovina koja je očigledno nesrazmerna sa njihovim zakonitim prihodima.

Privremeno oduzete predmete od istorijske, umetničke i naučne vrednosti Direkcija predaje na čuvanje ustanovama odgovornim za čuvanje zbirki naučnih i kulturnih dobara i sa tim institucijama zaključuje pojedinačne ugovore o deponovanju privremeno oduzetih dobara.

Direkcija je takve ugovore zaključila sa Narodnim muzejom u Beogradu, Muzejom primenjenih umetnosti, Muzejom automobila, Istorijskim muzejom Srbije, dok se privremeno oduzeto oružje predaje na čuvanje Ministarstvu unutrašnjih poslova, a trofejno oružje muzeju.

Takođe, Direkcija sa Narodnom bankom Srbije ima zaključen ugovor o deponovanju dragocenosti u sefovima, a devizna novčana sredstva deponuju se na računima Direkcije kod Narodne banke Srbije za privremeno ili trajno oduzetu imovinu.

Sa druge strane, privremeno oduzeta dinarska novčana sredstva deponuju se na računu direkcije kod Ministarstva finansija - Uprava za trezor, u kojoj Direkcija ima nekoliko računa kao što su račun za privremeno oduzeti novac, račun od izdavanja u zakup nepokretnosti i račun za novac od prodaje privremeno oduzete pokretne imovine.

Trajno oduzeta dinarska sredstva, kako navode iz Direkcije, idu direktno u Budžet Srbije.

Kada je reč o vozilima, iz Direkcije preciziraju da organi koji se bore protiv kriminala koriste deo vozila koji je privremeno ili trajno oduzet.

Deo imovine dat je u socijalne i humanitarne svrhe i to, kako ističu, za potrebe dečijih vrtića, dece obolele od ralka, dece bez roditeljskog staranja i tzv. “dece sa ulice”, kao i za potrebe programa “Na pola puta”, odnosno za decu iz domova bez roditeljskog staranja koja su upisala fakultete, smeštaj u stanovima ili kućama po sistemu jedno dete jedna soba, dok troškove hrane i školovanja snosi nadležni centar za socijalni rad.

Direkcija je ustupila 23 nepokretnosti u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, čija je vrednost oko 35 miliona evra.

Takođe, sigurnim kućama za žene žrtve porodičnog nasilja dato je nekoliko stotina TV aparata, kao i druge elektronske opreme, a studentskom odmaralištu "Beograd" dato je 250.000 litara dizel goriva za potrebe objekata za smeštaj domaćih i inostranih studenata i studentskih manifestacija u Beogradu, na Paliću i na Zlatiboru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu