NEMAČKI KONCERN UPOZORAVA: Evropa preživela ovu zimu, ali energetska kriza nije završena

Novosti online

30. 04. 2023. u 18:30

EVROPI je toplo vreme pomoglo da preživi proteklu grejnu sezonu, a tome su doprineli i ekonomičan pristup domaćinstava i industrijskih preduzeća trošenju resursa, popunjena spremišta gasa i povećanje uvoza tečnog prirodnog gasa. Ipak energetska kriza nije završena, ocenio je direktor nemačkog energetskog koncerna RWE Markus Kreber.

НЕМАЧКИ КОНЦЕРН УПОЗОРАВА: Европа преживела ову зиму, али енергетска криза није завршена

Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, neophodno je i dalje truditi se svim silama da energetska kriza bude rešena, prenosi nemački list „Dojč virtšaft nahrihten“.

Kreber je pozvao nemačke vlasti da se ne zaustavljaju na onome što su postigle i da nastave da ulažu sve moguće napore za rešavanje energetske krize koja, prema njegovoj oceni, nije završena.

-Neophodno je s istom doslednošću povećavati investicije u energetsku infrastrukturu. To se tiče i postavljanja i širenja dodatnih kapaciteta za uvoz gasa. Evropi su nužne rezerve, naglasio je Kreber.

Nemačka troši veoma mnogo gasa, tako da je prošle godine imala najviše štete usled uvođenja embarga na ruske energente.

Koncern RWE je pomagao u rešavanju tog problema, uspostavljajući rad na terminalu za prijem tečnog prirodnog gasa i termoelektrana. U budućnosti kompanija namerava da izgradi elektrane s gasnim turbinama, koje mogu da rade na vodonik.

Za razvoj te vrste energetike potrebno je, međutim, da Berlin donese konkretne odluke i da odluči kako će u budućnosti izgledati energetska mreža i na koji način će se to plaćati.

Za dobijanje dozvole za izgradnju novih elektrana potrebno je nekoliko godina. „A vremena nema“, zaključuje Kreber.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave